БУЉКЕСКИ ГРЦИ – ИСТОРИЈА КРОЗ АРХИВСКУ ГРАЂУ И УМЕТНОСТ

БУЉКЕСКИ ГРЦИ – ИСТОРИЈА КРОЗ АРХИВСКУ ГРАЂУ И УМЕТНОСТ

Архив Војводине као установа културе, кроз своју богату архивску грађу настоји да јавности приближи различите сегменте из богатог историјског сећања својих становника. Један од можда мање познатих догађаја из блиске прошлости малог војвођанског места у околини Новог Сада јесте и тај да је у Маглићу, некадашњем Буљкесу, неколико година после Другог светског рата живела велика грчка заједница, негујући своју културу и традицију. Неки од потомака ових породица из Буљкеса и даље настоје да сачувају свој национални идентитет и кроз свој рад и ангажовање промовишу своје наслеђе.

Један од њих је и Елефтериос Константинидис, сликар и вајар, чије радове ће посетиоци Архива бити у прилици да виде у оквиру изложбе која се планира на пролеће, а на којој ће кроз архивску грађу и уметничка дела бити приказан живот у овој, по много чему специфичној грчкој заједници у Југославији.

Данашња посета господину Константинидису имала је за циљ одабир слика и скулптура које ће се наћи на изложби, а у име Архива Војводине договорима су присуствовале др Драгана Катић, Ивана Петровић, Маја Јокмановић, Вишња Николић и Љиљана Бубњевић.

Scroll to Top