ДАН АРХИВА ВОЈВОДИНЕ – 9. јун

ДАН АРХИВА ВОЈВОДИНЕ – 9. јун

Промоција књиге У незаборав прошлости

У свету се 9. јун обележава као Међународни дан архива. Архив Војводине је овај дан обележио промоцијом књиге Сање Гавриловић:

У незаборав прошлости. Личности из области културе и уметности од друге половине XIX до прве половине XX века у архивској Збирци др Јована Милекића, коју су почетком ове године објавили Архив Војводине и Друштво архивских радника Војводине.

Уз честитке архивистима гостима су се обратили:

др Небојша Кузмановић, директор Архива Вовјодине, који је поздравио госте, колеге и пријатеље архива,

помоћник министра за културу и информисање др Дејан Масликовић и

покрајинска секретарка за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

О књизи су говорили:

мр Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада,

др Жарко Димић, директор Архива САНУ у Сремским Карловцима и рецензент књиге,

Зоран Вељановић, архивски саветник, руководилац Одељења Музеј присаједињења 1918. и рецензент књиге,

Весна Башић, архивски саветник и уредник књиге и

Сања Гавриловић, аутор књиге и изложбе.

Свечаном тону и пуноћи утиска допринела је и функционално-пригодна изложба оригиналних архивских докумената и веродостојних копија из Збирке др Јована Милекића, као и употребних предмета из домена примењене уметности, који чине тематску целину и амбијентално дочаравају време у којем је грађа настајала, чиме је постигнута илузија стварног живота. Изложбу са насловом „Лик и дело уметника” симболично су употпунили стихови и одломци прозних текстова, одабране грађе из архивске Збирке, који се налазе и у књизи.

Најлепше стихове песника, интелектуалаца и родољуба Живка Продановића, Озрена Суботића и Бранислава Кирјаковића, који су обележили време у којем су живели и стварали, говорио је Мирослав Јаћимовић, архивист у Архиву Војводине.

Поред многобројне публике, промоцији су присуствовали председник Матице српске др Драган Станић, покрајински секретар за науку др Зоран Милошевић, покрајински заштитник грађана – омбудсман др Зоран Павловић, представници Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова, директори установа културе покрајински и градски, као и чланови Управног и Надзорног одбора Архива Војводине.

Програм је водила Љиљана Бубњевић, архивист на пословима матичне делатности.

Scroll to Top