Делегација немачке Евангеличке а.в. цркве из Галидорфа

Делегација немачке Евангеличке а.в. цркве из Галидорфа

Данас, 4. јуна 2019. године, Архив Војводине је посетила висока делегација Евангеличке а.в. цркве са групом свештеника и свештеница из Немачке из округа Галидорф. У делегацији лутеранске делегације су били: теолог Уве Алтенмилер (Uwе Altenmüller) декан катедре Евангеличке цркве у Немачкој при Министарству образовања Републике Немачке, свештеник  Курт Шац (Kurt Schatz), као  и директор витембершког одељења Густав Адолф (Gustav Adolf) Задужбине Улрих Хирш (Ulrich Hirsch). Поред делегације из Немачке, Архив Војводине је посетила и генерална секретарка Словачке евангеличке а.в. цркве у Србији, Евка Хлавати.

Делегацији из Немачке, презентована је делатност Архива Војводине и представљена су поједина документа која су у вези са прошлошћу Лутеранске (Немачке евангеличке а.в. цркве) који се чувају у фондовима архива. Директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, поздравио је госте и упутио их у значај и историјат Архива

Архивску грађу су представили архивисти Зоран Стевановић, мр Дејан Јакшић, мср Љиљана Бубњевић и Дејан Маодуш.

На заједничком састанку, договорена је и прелиминарна сарадња, при чему су гости из Немачке показали велико интересовање и обећали помоћ у презентацији недавно откривених немачких докумената везаних за злочине у Независној Држави Хрватској немачкој јавности.

Scroll to Top