ДЕЛЕГАЦИЈА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ ПРИСУСТВОВАЛА ЈЕ ДРЖАВНОЈ ПРОСЛАВИ СЛОВАЧКОГ НАРОДНОГ УСТАНКА У БАНСКОЈ БИСТРИЦИ

ДЕЛЕГАЦИЈА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ ПРИСУСТВОВАЛА ЈЕ ДРЖАВНОЈ ПРОСЛАВИ СЛОВАЧКОГ НАРОДНОГ УСТАНКА У БАНСКОЈ БИСТРИЦИ

На позив министарке културе Словачке Републике госпође Љубице Лашакове, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, социјални антрополог и археолог Кристијан Обшуст и фотограф Владимир Мучибабић, присуствовали су државној прослави 75. годишњице Словачког народног устанка.

Делегација Архива Војводине је боравила у Банској Бистрици у периоду од 28. до 30. августа 2019. године где је, поред састанка са министарком културе Словачке Републике Љубицом Лашаковом и директором Музеја Словачког народног устанка Станиславом Мичевом, обавила неколико додатних састанака и разговора са представницима Владе Словачке Републике, директором Центра за истраживање културе и историје доњоземских Словака Универзитета Матеја Бела у Банској Бистрици Мирославом Кмећом, директором Архива Белорусије Виктором Курашом, народним посланицима словачког Парламента и представницима српске националне мањине у Републици Словачкој. Такође, током боравка обављено је и неколико разговора са високорангираним словачким дипломатама, бившим председником Републике Словачке Рудолфом Шустером, директором Уреда за иностране Словаке Јаном Варшом, амбасадором Републике Србије у Републици Словачкој Момчилом Бабићем, представницима Армије Републике Словачке, као и са ветеранимa Словачког народног устанка.

Присуствујући различитим државним и културним манифестацијама у организацији Владе и Министарства културе Републике Словачке и Музеја Словачког народног устанка, представници Архива Војводине су у име ове установе положили венце на централни меморијал погинулим учесницима Словачког народног устанка у склопу официјалне манифестације полагања венаца која је организована као део званичне државне церемоније.

На састанку са министарком културе Републике Словачке Љубицом Лашаковом и директором Музеја Словачког народног устанка Станиславом Мичевом договорена је сарадња између Архива Војводине и Музеја Словачког народног устанка из Банске Бистрице у контексту заједничког истраживања архивске грађе из фонда Ф. 183 Архива Војводине, односно дела фонда који се односи на злочине окупатора и њихових помагача над становништвом словачке националне припадности. Као резултат заједничког истраживања, договорено је публиковање монографије и зборника радова кроз заједничко издање Архива Војводине и Музеја Словачког народног устанка као и покретање посебне интернет платформе на којој ће бити постављена дигитализована архивска грађа на словачком језику са преводима на српски језик. Подршку овом међународном пројекту дала је и министарка културе Републике Словачке, истакавши да ће Министарство културе помоћи његову реализацију. Поред наведеног, размотрене су и могућности сарадње у контексту дигитализације архивске грађе, односно у стручној помоћи Музеја Словачког народног устанка у процесу дигитализације докумената из фондова Архива Војводине, као и други видови сарадње. Протокол о сарадњи између Архива Војводине и Музеја Словачког народног устанка биће званично потписан приликом планиране посете директора Музеја Словачког народног устанка Архиву Војводине током јесени 2019. године.

Састанку су, поред министарке културе Словачке Републике Љубице Лашакове и Директора Музеја Словачког народног устанка Станислава Мичева, присуствовали и спољнополитички саветник министарке Милан Цигањ и директорка Архива музеја СНП Татиана Бабушикова, док су разговори обављени и са генералним директором канцеларије министарке Петером Хајналом и генералним директором Сектора уметности Јозефом Шволиком.

Небојша Кузмановић и Кристијан Обшуст информисали су министарку о делатности Архива у току претходних месеци протеклих од њене посете Архиву Војводине у фебруару 2019. године. Посебно су указали на значај мултимедијалне изложбе „Просветни и културни живот Словака у Бачком Петровцу између два светска рата” која је тренутно постављена у галеријском простору Архива Војводине, као и о недавно публикованој тројезичној публикацији „Колективни идентитети Словака у Србији: Значај словачких културних и просветних институција и конфесионалног идентитета за конструисање и рефлексије националног идентитета Словака у Србији”, чији су и сами аутори, а која је изашла у склопу издавачке делатности Архива Војводине на српском, словачком и енглеском језику.

Министарка Љубица Лашакова је захвалила Архиву Војводине на пажњи коју поклања различитим темама везаним за истраживања Словака у Србији, као и на посети представника Архива свечаностима које су организоване поводом обележавања 75. годишњице Словачког народног устанка, који иначе према званичној статистици за становнике Словачке представља најзначајнији историјски догађај у њиховој целокупној историји.

Уједно, истичући посебну захвалност др Небојши Кузмановићу за вишедеценијски допринос на афирмисању српско-словачког пријатељства и културних веза, као и на његовом публицистичком и научном раду везаном за словачко-српске теме, министарка културе Републике Словачке Љубица Лашаковa му је уручила посебно израђену почасну медаљу 75. годишњице Словачког народног устанка.

Делегација Архива Војводине је приликом посете Музеја Словачког народног устанка обишла сталну поставку, као и нову мултимедијалну изложбу припремљену поводом обележавања 75. годишњице Словачког народног устанка. Такође, представници Архива су посетили један од тренутно најопремљенијих центара за дигитализацију који постоји у Европи, а који делује у склупу Музеја Словачког народног устанка. Вредност престижног Центра који се изузев дигитализације архивске грађе бави и дигитализацијом различитих артефаката материјалне културне баштине у 3D техници процењена је на око 35 милиона евра. Приликом посете Центра за дигитализацију и лабораторије Музеја, представницима Архива Војводине предочен је целокупни поступак конзервације, рестаурације и дигитализовања уз помоћ најсавременије технологије.

На састанку са професором са Катедре за историју Филозофског факултета Универзитета Матеја Бела професором др Мирославом Кмећом договорена је сарадња са Центром за истраживање културе и историје доњоземских Словака Универзитета Матеја Бела чији је Кмећ директор, док је потписивање официјалног протокла о сарадњи између Катедре за историју Филозофског факултета Универзитета Матеја Бела и Архива Војводине договорено за јесен ове године.

У разговору са директором Архива Белорусије Виктором Курашом размотрене су могућности потенцијалне сарадње између Архива Белорусије и Архива Војводине на истраживању грађе која се односи на хронолошки период Другог светског рата.

Представници Архива Војводине су се приликом боравка у Словачкој такође састали са Станетом Рибичем, председником Удружења Срба у Словачкој, са којим су положили венац на спомен-плочу југословенским пилотима који су учествовали у Словачком народном устанку и чије се биографије налазе у сталној поставци Музеја Словачког народног устанка. Спомен-плоча пилотима Арсенију Бољевићу и Саву Пољанецу постављена је 2014. године у градићу Сљач захваљујући иницијативи Удружења Срба у Словачкој.

Scroll to Top