Директор Музеја Подунавских Шваба у посети Архиву Војводине

Директор Музеја Подунавских Шваба у посети Архиву Војводине

Директор Музеја Подунавских Шваба у Улму у Савезној Републици Немачкој Кристијан Глас (Christian Glass) посетио је данас Архив Војводине. Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић дочекао је уваженог госта из Немачке и заједно са руководиоцима и радницима Архива Војводине представио организацију рада Архива.

На састанку су присуствовали: Љиљана Бубњевић, архивист и лице задужено за односе са јавношћу, др Драгана Катић, руководилац Одељења депо службе, Љиљана Дожић, руководилац Одељења за документацију, информације и информациони систем, Сања Гавриловић, руководилац Одељења за сређивање и обраду новије архивске грађе, мр Дејан Јакшић, руководилац Одељења за сређивање и обраду старије архивске грађе, Дејан Маодуш, руководилац Одељења за дигитализаију и микрофилмовање, Милена Поповић Субић, помоћник директора, Кристијан Обшуст, социјални антрополог и археолог, Александра Крсмановић, новинарка, и Јелена Добровић из дизајн-службе у Музеју Војводине.

Фокус састанка био је приказ фонда Удружење подунавских Шваба у којем се налази значајна архивска грађа која садржи записнике, податке о организационој структури, преписке организационих јединица са руководством окупационих органа управе, преписка у вези са прихватањем деце из Рајха и у вези са исплатом помоћи породицама добровољаца у немачким оружаним снагама. Такође, унутар фонда налазе се војне књижице, фотографије и писма (приватна и службена). Грађа је настала радом четири удружења Подунавских Шваба.  Господин Глас је истакао  да су истраживачи са Инстититута Подунавских Шваба у Тибингену веома заинтересовани за истражиње грађе о Подунавским Швабама.

Током боравка у Архиву, директор Музеја Подунавских Шваба обишао је депое 56 и 67 у којима се налази новија архивска грађа, Лабораторију за конзервацију и рестаурацију, Центар за дигитализацију и Истраживачку салу.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић разговарао је са директором Музеја Подунавских Шваба Кристијаном Гласом 25. 10. 2019. у Улму у Савезној Републици Немачкој о могућности сарадње ове две установе културе. Том приликом, директор Архива Војводине присуствовао је отварању изложбе „Приче о коферима: миграцијске везе”.

 

Scroll to Top