ДИРЕКТОРКА УНИВЕРЗИТЕТСКЕ БИБЛИОТЕКЕ СЛОВАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ И ЧЛАНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ИФЛЕ У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

Од среде 9. 8. до петка 11. 8. 2023. године у Републици Србији, боравила је генерална директорка Универзитетске библиотеке Словачке Републике (Братислава) и новоименована чланица Светског управног одбора ИФЛЕ (IFLA’s Governing Board) инж. Силвија Стаселова (Ing. Silvia Stasselová).

Вишедневни боравак у Републици Србији организован је у контексту међународне стратешке сарадње између Архива Војводине и Универзитетске библиотеке у Братислави, која постоји од априла 2023. године.

Током боравка и радног састанка у Архиву Војводине, конкретизована је заједничка сарадња између ове две установе која ће отпочети постављањем изложбе „Откривени архиви изван граница Словачке: Злочини почињени над Србима и Словацима током Другог светског рата на простору Војводине”, а која ће бити постављена у изложбеним просторима Универзитетске библиотеке у центру Братиславе између 30. 11. и 15. 12. 2023. године.

На радном састанку у Архиву Војводине, којем су присуствовали директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст, договорени су и други облици сарадње, пре свега у контексту даље изложбене и издавачке делатности између институција. Уједно, генералној директорки Универзитетске библиотеке из Братиславе детаљно је представљена основна и пројектна делатност Архива Војводине. У том контексту, најзначајнију архивску грађу су представиле архивски саветник и руководилац Депо службе др Драгана Катић и архивски саветник Ивана Петровић. Рад Одељења за дигитализацију и микрофилмовање, као и Одељења за издавачку делатност, презентовале су руководиоци поменутих одељења, архивски саветник Илдико Мергеш и виши архивист Татјана Цавнић.

Током боравка у Новом Саду, госпођа Стаселова је посетила и Матицу српску, где је одржан састанак са Горданом Ђилас.

Током посете, организован је и обилазак Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” (Београд), као и поставке Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” (Београд).

На радном састанку у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, одржан је радни састанак којем су поред Силвије Стаселове, присуствовали и председник Удружења Адлигат Виктор Лазић и помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст, при чему је договорена стратешка сарадња између Адлигата и Универзитетске библиотеке у Братислави у контексту културне дипломатије и изложбене делатности.

На радном састанку у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, којем су присуствовали управник библиотеке проф. др Александар Јерков са сарадницима, директорка Универзитетске библиотеке Словачке Републике Силвија Стаселова, председник Удружења „Адлигат” Виктор Лазић и помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст, размотрене су могућности сарадње између Универзитетске библиотеке у Братислави и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”. У контексту међубиблиотечке размене, Архив Војводине је Универзитетској библиотеци у Братислави поклонио неколико десетина својих издања.

Scroll to Top