ДОДЕЉЕНА „ЗЛАТНА МЕДАЉА АЛЕКСАНДРА ДУПЧЕКА” ДР НЕБОЈШИ КУЗМАНОВИЋУ

ДОДЕЉЕНА „ЗЛАТНА МЕДАЉА АЛЕКСАНДРА ДУПЧЕКА” ДР НЕБОЈШИ КУЗМАНОВИЋУ

 

У суботу 19. 2. 2022. у Ухровцу (Република Словачка) у родној кући Људевита Штура и Александра Дупчека, потписан је протокол о сарадњи између Архива Војводине и Удружења словачких великана. У име Архива Војводине протокол је потписао директор др Небојша Кузмановић, док је у име Удружења словачких великана протокол потписао председник удружења др Јозеф Шкултети (JUDr. Jozef Škultéty).

Уједно, овом приликом је др Небојши Кузмановићу у име Удружења словачких великана свечано додељена „Златна медаља Александра Дупчека”, за изузетан допринос у развоју културних и друштвених веза између Републике Словачке и Републике Србије.

На радном састанку, којем су присуствовали чланови Удружења, као и представници Архива Војводине у саставу: директор др Небојша Кузмановић, помоћник директора Кристијан Обшуст и оператер у процесу дигитализације Владимир Мучибабић, конкретизована је сарадња између Архива Војводине и Удружења словачких великана. У том контексту, у склопу јубилеја обележавања годишњице Словачког народног устанка крајем августа 2022. године, у Ухровцу у изложбеном простору Удружења ће бити постављена изложба Архива Војводине која се односи на страдање Срба, Словака и Јевреја на простору АП Војводине током Другог светског рата а коју ће чинити копије архивске грађе из фондова Архива Војводине. Такође, договорено је суиздаваштво у публиковању књиге „Александар Дупчек: из визуре међународне политике и личности”, односно превођење ове публикације са словачког на српски језик. У контексту заједничке сарадње, договорена је и промоција поменутог издања у Архиву Војводине, као и заједничка изложбена делатност.

Током боравка у Ухровцу, делегација Архива Војводине је у организацији Удружења словачких великана посетила споменички комплекс посвећен Словачком народном устанку, локални музеј у Ухровцу, као и друге знаменитости у Ухровцу и околини.

Scroll to Top