У Архиву Србије изложена документа из Османског архива у Истанбулу

У Архиву Србије изложена документа из Османског архива у Истанбулу

У Архиву Србије је дана 10. јуна 2019. године јавности представљена изложба „Срби и Србија у османским документима 15–19. векˮ, видљив резултат пројекта Архива Србије на истраживању архивске грађе у Османском архиву у Истанбулу, прва у низу изложби докумената из Османског архива значајних за историју српског народа под турском влашћу. Реализација пројекта истраживања архивске грађе заснована је на Протоколу о сарадњи између институција обе земље. Аутор изложбе и пратећег каталога је Ениса Аломеровић-Хубанић, архивист Архива Србије.

Први пут у Србији, јавност може да види како је изгледала канцеларија у којој су писани дефтери, како су изгледали дефтери и у чему су чувани. Изложбену поставку чине и минијатуре – визуелни прикази тврђава у Србији, примерци међународних уговора потписаних приликом закључивања Карловачког, Пожаревачког и Београдског мира, попис становништва на Косову и Метохији и више других вредних докумената.

Проф. др Угур Унал, директор Председништва државних архива Владе Републике Турске, подсетио је да се код њих налази огроман број докумената која се односе на политичке, културне, економске и сваке друге везе две државе и два народа. Др Мирослав Перишић, директор Архива Србије, навео је да је више десетина хиљада истражених и дигитализованих докумената из Османског архива већ похрањено у депоу Архива Србије и да ће се, са будућим налазима, радити на њиховом преводу, приређивању и објављивању. Изложбу је увеличао Танжу Билгић, амбасадор Републике Турске у Београду, а отворио ју je Владан Вукосављевић, министар културе Републике Србије. Архив Војводине су на скупу представљали мр Дејан Јакшић, архивски саветник, Зоран Стевановић, виши архивист и Бранислав Пемац.

Scroll to Top