Молитвено обележена 78. годишњица Рације у јужној Бачкој

Молитвено обележена 78. годишњица Рације у јужној Бачкој

У јануару, 3–9. 2020. године, у Бечеју, Шајкашу, Госпођинцима, Гардиновцима, Вилову, Локу, Тителу, Мошорину, Чуругу, Жабљу и Новом Саду, свештенство Српске православне цркве служило је парастосе жртвама Рације у јужној Бачкој.

Директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, присуствовао је 8. јануара Литургији у Шајкашу, 9. јануара у Тителу, а затим и поменима невиних жртава код споменика Рације на путу ка Мошорину и порти тителске цркве – и положио венце у име Покрајинске владе. Потом се пригодним речима обратио свештенству, потомцима жртава и окупљеним грађанима.

Подсетимо, да су у Шајкашу након Божићне литургије, 7. јануара 1942, мађарски војници „хортијевци”, сачекали мештане и одвојили оне које су имали на својим списковима, а након тога су их погубили. Тада је убијено око тридесет особа, међу којима је био и прота Светозар Влашкалић.

Мађарске окупационе снаге су у јануару 1942. године спровеле злогласну Рацију у више места и градова у Бачкој, под изговором да партизани припремају побуну локалног становништва.

Рација у јужној Бачкој, како према броју жртава, тако и по монструозном карактеру тог чина, представља највећи злочин који су окупатори починили током Другог светског рата на  данашњој територији АП Војводине.

 

Scroll to Top