ДРЖАВНИ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

ДРЖАВНИ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

 

У оквиру прославе 71. годишњице свог постојања, делегација Државног архива Републике Северне Македоније из Скопља, боравила је у посети Новом Саду и Архиву Војводине, представљајући се својом тематском изложбом 150 година од рођења Гоце Делчева (18722022). Делегацију су чинили др Емил Крстески, директор Архива, др Јасмина Дамјановска, руководилац Одељења за издавачку делатност и ауторка изложбе, Светлана Успрцова, руководилац Одељења за међународну сарадњу и мр Сашо Јанкуловски, саветник за правне послове. Делегацију су у Архиву Војводине примили директор др Небојша Кузмановић са сарадницима: др Драганом Катић, Кристијаном Обшустом, Љиљаном Дожић и Љиљаном Бубњевић.

Према речима директора др Крстеског, Нови Сад је изабран као једно од неколико места у Европи у којима ће се Архив представити својом изложбом, пре свега увиђајући значај титуле коју је Нови Сад ове године понео, као европска престоница културе. Такође, будући да су наша два архива 2019. године потписала Протокол о сарадњи, ово је била прилика да се начини и први корак ка реализацији заједничких активности и будућих пројеката који су предвиђени у оквиру ове сарадње.

Отварању изложбе је, поред делегације из Скопља, присуствовала и отправница послова амбасаде Северне Македоније, Михаела Веселинов. На изложби су представљена документа о породици Делчев, сведочења другова Гоце Делчева, његова преписка са сарадницима и пријатељима о македонском питању, извештаји о погибији и преносу његових посмртних остатака, заоставштина потомака Гоце Делчева и друго. Изложба се може погледати до четвртка 7. априла 2022. године у галеријском простору Архива Војводине од 8 до 14 часова.

Scroll to Top