IN MEMORIAM – НЕНАД ПРЕДОЈЕВИЋ

IN MEMORIAM – НЕНАД ПРЕДОЈЕВИЋ

Ненад Предојевић (1951–2023)

Дана 1. марта 2023. године преминуо је архивски саветник у пензији Ненад Предојевић.

Рођен је 11. децембра 1951. у Зајечару. Основну и средњу школу завршио у Новом Саду. Дипломирао на Групи за југословенску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду 1978. године. Радио као сарадник у Рукописном одељењу Матице српске.

Запослио се у Историјском архиву Града Новог Сада 1980. године. Радио на изради аналитичких инвентара и заштити архивске грађе ван архива и био руководилац Одељења за сређивање и обраду. Звање архивски саветник стекао је 1997. године и био члан Комисије за избор звања при Архиву Србије. Дужност директора Историјског архива Града Новог Сада обављао је у периоду 2003–2005. године. Обновио је изложбену делатност Архива и иницирао истраживања архивске грађе из историје Новог Сада и Петроварадина у страним архивима. Прешао је у Архив Војводине 2005. године и био распоређен за руководиоца Одељења за обраду старије архивске грађе.

Дуго година био је активан у архивистичким друштвима Војводине и Србије, као члан Председништава, и био председник Друштва архивских радника Војводине (1991–1993). Оснивач је и први уредник часописа Друштва Архивски анали, као и Годишњака Историјског архива Града Новог Сада. Објавио је 12 свезака аналитичких инвентара, већи број радова из области архивистике, каталога и приказа.

У свим архивским делатностима које је обављао трудио се да остави свој печат, односно да их обележи стручним радовима, књигом аналитике, изложбом архивских докумената, стручним упутством. Улагао је посебне напоре за развој и веће вредновање архивске струке.

Ведрог духа, увек спреман за жив разговор, преносио је несебично своја знања и искуства млађим колегама и сарадницима. Био је спреман да аргументовано полемише на одређене теме, размени искуства, као и да прихвати корисне савете и сугестије. Био је више од колеге, био је пријатељ и прави ментор, који је несебично делио своје знање, упућивао једне на друге и често говорио, из милоште нас називајући децом, да би требало да сарађујемо и да архивски посао није за самца. Скроман по природи, наглашао је „ако ја не знам, знам ко зна”, и тиме нас усмеравао на друге људе и стручњаке изван архива. Волели смо те и волео си ти нас, нека анђели вечно бдију над тобом, твој колектив, а посебно твоје Одељење за сређивање и обраду старије архивске грађе (до 1918. године).

Сахрана драгог нам покојника одржаће се у понедељак 6. марта 2023. године, на Новом гробљу у Новом Саду, у 14 часова и 15 минута.

Scroll to Top