ИЗЛОЖБА – АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Архив Војводине – установа културе од националног значаја

Позивамо Вас да присуствујете отварању изложбе “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата


Четвртак, 15. септембар 2016. 13.00 сати

Aрхив Војводине, Нови Сад, Дунавска 35

Изложба је приређена и организована с благословом Његове светости патријарха српског господина Иринеја у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Министарства спољних послова Републике Србије.

Изложба приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Првог светског рата. То су јединствена сведочанства о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним  годинама, потиснутог са страница светске историје, а који су поносни потомци – грађани Србије и Срби у региону и расејању послали у част својих предака и уврстили у електронски Албум сећања.

За време Првог светског рата, до тада највећег сукоба у историји човечанства, наша јуначка отаџбина је дала највеће могуће жртве за своју слободу. Највећа жртва је у ствари био такозвани обичан, мали човек. Раме уз раме војници, грађани, сељаци, мушкарци и жене уградили су у борбу за слободу своје наде, страхове, снове, молитве и осећања. Овом изложбом откривамо неке од тих прича са циљем да на достојанствен начин одамо почаст светлим примерима несебичног жртвовања предака који су нас заувек задужили.

На изложби ће бити приказане фотографије, аутобиографски списи, дневници, писма војника, разгледнице и друга документа од историјског значаја, која су прикупљена у оквиру пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, који је 2014. године покренуо Савез потомака ратника Србије 1912–1920.      

Зато је мото ове изложбе мото целог српског и других историјских народа:

ОЖИВИМО СЕЋАЊА!

ОСВЕЖИМО ПАМЋЕЊЕ!

ПОМОЗИМО ИСТОРИЈИ!

Посетите сајтове:

Албум сећања: http://славним-прецима.срб/

Архив Војводине : www.arhivvojvodine.org.rs/

                                                                        Информативна служба Архива Војводине

SRBIJA / Prvi Svetski Rat

 

Scroll to Top