Изложба архивских докумената Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861)

Најава догађаја

Архив Војводине установа културе од националног значаја

У Галерији Архива Војводине у Новом Саду, Дунавска број 35

Уторак, 2. децембар 2014, у 12.00 сати ће бити отворена изложба архивских докумената

Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861)

165 година од оснивања

Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861) је била круновина Аустријског царства, која је декларативно представљала аутономију српског народа. У круновини су у време Баховог апсолутизма грађанске и националне слободе биле спутаване и гушене. Ипак, и у таквим условима, српска национална идеја је била жива.

Беч је сматрао да Војводство Србија и Тамишки Банат представља награду и високи дар милости Србима за учешће у Револуцији 1848/49, на страни двора. Међутим, Срби нису били задовољни таквим решењем, јер је нова круновина у великој мери одступала од Војводовине Србије прокламоване на Мајској скупштини 1848. године.

У време Војводства Србије и Тамишког Баната Срби су чували своју националну идеју учествујући у раду управних и судских институција и служби, бавећи се привредом, бригом о српским школама и неговањем властите културе. На тај начин је одржан континуитет идеје српске аутономије у Хабзбуршкој монархији. После Револуције 1848/49, идеја је у потпуности сазрела и показала се савременом, припадајући општем европском духу развоја грађанске и националне свести.

Назив нове круновине је био Војводство Србија и Тамишки Банат, често се називала и Српско Војводство и Тамишки Банат или једноставно Војводина.

 

Scroll to Top