ИЗЛОЖБА РАДОВА ПРОЈЕКТА „АРТ БРУТ СРБИЈА”

ИЗЛОЖБА РАДОВА ПРОЈЕКТА „АРТ БРУТ СРБИЈА”

 

 

ИЗЛОЖБА РАДОВА ПРОЈЕКТА „АРТ БРУТ СРБИЈА

 

Поштовани,

позивамо вас у Архив Војводине на свечано отварање изложби у оквиру пројекта

Арт Брут Србија

 

АРТ БРУТ МЕНТАЛ ХУБ РАДИОНИЦА

КОЛЕКЦИЈА АРТ БРУТ СРБИЈА

АРТ БРУТ РЕЗИДЕНЦИЈА НОВИ САД 2022

 

у понедељак, 10. октобра 2022. године, са почетком у 18.00 часова

 

 

Пројекат „Арт Брут Србија део је пројекта „Нови Сад Европска престоница културе, у оквиру чијег програмског лука под називом „Друга? Европа се реализује, те обједињује радове уметника из Европе, Србије и радове особа које имају потешкоће у психосоцијалном функционисању. Крајња презентација пројекта биће формулисана кроз три изложбене целине и реализована у просторијама Архива Војводине, Културној станици Свилара и просторијама Шок задруге (Шок коридор и Централна галерија). У великој сали Културне станице Свилара биће изложени радови из досадашње колекције Арт Брута, чији су аутори са домаћег и страног поднебља. У уличној и централној галерији Шок задруге биће представљени радови и фото-документација настала током радионица са Ментал Хуб-ом, које су се једном месечно одржавале од маја 2022. године у Новом Саду.

 

У галеријском простору Архива Војводине биће изложени радови настали током резиденцијалног боравка арт брут уметника из Србије и иностранства (Хрватске, Аустрије, Немачке, Естоније и др.), а програм ће водити Горан Стојчетовић, који је уједно и оснивач Удружења „Арт Брут Србија. Радионице са резидентима ће се, такође, одржавати у Архиву Војводине од 3. до 10. октобра. Централно отварање те три изложбе одржаће се у Архиву Војводине 10. октобра у 18.00 часова, док ће галеријски простор Архива на дан отварања од 15.00 часова бити доступан за публику, која ће моћи да се прикључи резидентима на радионици и поставци насталих радова.

 У реализацији пројеката учествују @jazas_novisad Омладина ЈАЗАС, @art_brut_serbia Арт Брут Србија, @mental_hub_ns МенталХуб, @matrijarsija Матријаршија, @graficka_zadruga Графичка задруга, @sokzadruga Шок ЗаДруга, @kulturnicentar_lab Културни центар Лаб, @arhiv_vojvodine Архив Војводине и Европска престоница културе 2022 Нови Сад. Уметнички директор пројекта је уметник и оснивач Арт Брут Србија Горан Стојчетовић @goran.stojcetovic

Пројекат “АРТ БРУТ” се реализује у склопу програмског лука “Друга? Европа” @novisad_2022 Eвропске престонице културе 2022 Нови Сад, која је омогућила реализацију пројекта уз Градску управу за културу Нови Сад и Аустријски Културни Форум.

Укратко о Удружењу „Арт Брут Србија

Потреба за сопственим изразом уметника чији је живот обележен јаким економским инфлацијама и кризама, ратовима, криминалом и политичком транзицијом, пронашла је нове изворе стваралачке мотивације и развила осећања отпора према новонасталим животним и друштвеним околностима у Србији, у периоду од распада СФРЈ до данас. Идеја о оснивању Удружења „Арт Брут Србија продукт је таквог времена, које неминовно доноси и проблем дестабилизованог психичког стања појединаца и читавог друштва. Удружење је, увођењем идеје и формалног позива на арт брут, српском друштву и култури на веома конкретан начин отворило феноменолошку платформу која омогућује вишедимензионални и флексибилнији приступ у разумевању и прихватању стваралашта људи изван друштвеног система. Појам нормалности је доведен до апсурда и користи се за дисквалификацију сваког вида стваралаштва „својеглавих људи. Удружење „Арт Брут Србија стога ради на преиспитивању појма нормалности и указује на важност таквог вида стваралаштва. У оквиру Удружења функционише истоимена уметничка група која представља продукцијски део Удружења, који се пажљиво негује, развија и укључује у актуелне културне догађаје и друштвене контексте. Самим тим, Удружење директно утиче на развој уметничке сцене у земљи.

С друге стране, Удружење „Арт Брут Србија улаже велике напоре у откривању нових, „невидљивих стваралаца и талената и њиховом укључивању у друштвени и културно-уметнички живот. Путем друштвених мрежа, највише фејсбук странице „Арт Брут Србија, коју тренутно прати преко 9.200 људи, промовише се рад не само чланова уметничке групе тог удружења, већ и потпуно непознатих стваралаца, којима се поред објављивања фотографија радова објављују и њихови текстови и размишљања, без икаквих обликовања или цензуре од стране администратора странице. Такође, бројним отвореним радионицама и уметничким акцијама Удружење ствара јаку мрежу пријатељства и комуникацију саосећања. У различитим местима Србије и региона, са различитим људима, у различитим околностима, од деце и омладине ометене у развоју, деце без родитељског старања, психијатријских болесника, избеглица, затвореника до „обичних грађана, презасићених званичном културом и уметношћу. Овај вид комуникације и деловања представља живу снагу Удружења „Арт Брут Србија“.

 

Scroll to Top