ИЗЛОЖБА „ОТКРИВЕНИ АРХИВИ ВАН ГРАНИЦА СЛОВАЧКЕ: ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА И СЛОВАЦИМА ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ” У БРАТИСЛАВИ

Архив Војводине и Универзитетска библиотека у Братислави (Братислава, Словачка Република) Вас срдачно позивају на свечано отварање јединствене изложбе архивских докумената Архива Војводине под називом:

Откривени архиви ван граница Словачке: Злочини над Србима и Словацима током Другог светског рата на територији АП Војводине

Свечано отварање изложбе ће бити одржано у изложбеној сали Универзитетске библиотеке у Братислави у петак 1. децембра са почетком у 16.00 часова.

На изложби ће бити представљена вредна архивска документација, која сведочи о заједничком страдању и отпору Словака, Срба и других народа током Другог светског рата на подручју Војводине. Највећи део ове документације се чува у Архиву Војводине у Новом Саду и до сада није била позната и презентована јавности. Посетиоци ће имати прилику да виде оригинална сведочења жртава, упечатљиве фотографије, плакате окупатора, као и мапе стратишта. Уз два аудио садржаја, као и пратећу мултимедијалну интернет онлајн презентацију, изложба има и делимичан мултимедијални карактер. У контексту свечаног отварања изложбе, укратко ће бити и двојезична (српско-словачка) тематска монографија Злочини почињени над Словацима у току Другог светског рата на простору АП Војводине: архивска грађа из фонда Ф. 183 Архива Војводине која је публикована у суиздаваштву Архива Војводине, Катедре за историју Филозофског факултета Универзитета Маћеј Бел, Центра за истраживање историје и културе доњоземских Словака и Центар за српско-словачке теме.

Реализацију изложбе је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама (АП Војводина, Република Србија) и Министарство културе Словачке Републике.

Биће нам част и изузетно задовољство да се одазовете нашем позиву и присуствујете свечаном отварању изложбе.

Време трајања изложбе: од 1. 12. до 15. 12. 2023. године.

Scroll to Top