Израелска „Кућа сведочења” у Архиву Војводине

Израелска „Кућа сведочења” у Архиву Војводине

 

Прошле недеље у посети смо имали госте из израелског кибуца Нир Галим, у организацији и пратњи г. Срђана Ратковића из Израелског центра у Новом Саду. Кибуц Нир Галим је занимљив пројекат заједничког живота религиозних и секуларних грађана са циљем да се превазиђу културолошке и идејне разлике. Кибуц су основали, по успостављању Државе Израел 1949. године, преживели Јевреји из Холокауста у Мађарској. Недуго по оснивању, житељи новог кибуца увидели су потребу да, као последњи ретки преживели припадници своје заједнице, очувају успомену на своје страдале сународнике. Назвали су музеј Beit Ha’edut, „Кућа сведочења”, са идејом да не само очувају успомене сопствених страдања, већ и да образују и науче све потоње генерације, с циљем да се више никада не понови. Данас је „Кућа сведочења” обавезна станица у едуковању гимназијалаца, матураната, као и кадета и официрског кадра Војске Израела.

Ових дана, захваљујући координацији Архива Војводине – његовог директора г. Небојше Кузмановића и Израелског центра у Новом Саду – г. Срђана Ратковића, Архив Војводине угостио је архивисте и водиче музеја „Куће сведочења”. Српски домаћини су упознали израелске госте са архивском грађом некада раскошне, а потом трагично пострадале, раме уз раме са Србима, Јеврејске заједнице у Новом Саду. Архив Војводине је дао необичну привилегију уваженим гостима да упознају живот докумената и са унутрашње стране њиховог битисања.

„И данас, успомена на наше пале суграђане и систематско уништење утицајног новосадског и бачког грађанства и даље је жива. Нека тако и остане”.

Вечнаја памјат

זכרונם לברכה.

Срђан Ратковић, ИЦНС

 

Scroll to Top