ИЗВЕДЕН МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ПРОЈЕКАТ „ТРИ БОЈЕ ГЛАСА”

ИЗВЕДЕН МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ПРОЈЕКАТ „ТРИ БОЈЕ ГЛАСА”

 

Дана 28. августа 2022. године у Амфитеатру Архива Војводине, пред многобројном публиком, изведен је мултимедијални пројекат „Три боје гласа” који је обухватио продукцију три видео-спота и мултимедијалну изведбу уз солистички концерт Оливере Болте, сопранисткиње из Новог Сада.

Носилац пројекта је Удружење Дигитализација Мекс под покровитељством Медија тима и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Циљ пројекта је био да прикаже могућности оперског гласа кроз аранжмане класичне, традиционалне и духовне музике, као три културолошка стуба извођаштва на нашим просторима, као и да се њиховом видео-продукцијом допринесе континуираној промоцији оперског стваралаштва, будући да ће објављивање спотова и њихова репетитивна доступност понудити публици чешће конзумирање ових дела.

Оливера Болта бави се солистичким извођењем класичне оперске музике непуних десет година. Учила је од еминентних оперских уметника попут Иване Јовановић, Сенке Недељковић, Бисерке Цвејић, Верице Пејић. Вишеструки је добитник признања „Доситеја” и носилац награда међународних и републичких такмичења у области соло певања, а потврду стваралаштва добила је и пријемом у чланство репрезентативног националног Удружења музичких уметника Србије.

Вокални ансамбл Сион на концерту је уз Оливеру извео композиције „Тјело Христово” Миодрага Говедарице и Псалам 135/136. „Славите Господа”. Овај ансамбл бави се извођењем духовне музике и делује под руководством Љубомира Милановића.

Уместо најављених композиција Пучинија и Доницетија, прелепа и талентована Оливера извела је арије из опера Риналдо (Г. Ф. Хендл), Оронтеа (А. Цести), Сицилијанске вечери (Ђ. Верди) и соло песму „Les Filles de Cadix” (Л. Делиб). Као дела духовне музике на репертоару су биле Тјело Христово (М. Говедарица) и Славите Господа (Псалам), као и оперска интерпретација песама Црвен цвете и Ово је Србија (Н. Грбић).

Корепетитор на концерту био је Стефан Јанчић, који је извео и своје две ауторске композиције за клавир.

По завршетку концерта публика је имала прилику да погледа спотове припремљене за композиције „Les Filles de Cadix” композитора Леа Делиба (као дело класичне музике – соло песма), потом „Ово је Србија” композитора Николе Грбића Грбе (као родољубива/традиционална) за који је аранжман овом приликом припремила сама сопранисткиња Оливера, док је трећи спот снимљен на Псалам 135/136. „Славите Господа”, уз учешће Вокалног ансамбла Сион. Инструментална пратња поверена је пијанисти Стефану Јанчићу и виолинисткињи Оливери Рис. Сцене су снимане на неким од најлепших локација надомак Новог Сада – на Селишту у Буковцу, код Врдничке куле и у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици. 

За видео-продукцију био је задужен је MDM visuals под руководством директора фотографије Стефана Димитрија Димића, док су за продукцију звука били одговорни Вук Поповић из продукције Ред Змаја НС и Драган Пањак из продукције Револвер Студио Нови Сад.

Велики одзив публике млађих година показао је да постоји интересовање за ову врсту догађаја, који је, осим квалитетног музичког доживљаја, обрадовао присутне посетиоце и богатством аудио-визуелних ефеката.

У име Архива Војводине, присутне је поздравила Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top