ТВ KАНАЛ 9, НОВИ САД: ЈАВНЕ ТАЈНЕ ПИЈА XII

Ватикан је отворио за јавност архиве докумената насталих у време контроверзног папе Пија XII (1876 – 1958), кога многи критичари називају и “Хитлеровим папом”. Папинство Пија XII трајало је од 1939. до 1958. године, а реч је о документима који су деценијама били у тајности.

Архива Пија XII интересантна је за Србију и ове просторе јер обухвата и период након потписивања конкордата, односно међународног уговора између Ватикана и Kраљевине Југославије, као II светског рата и деловања загребачког надбискупа Алојзија Степинца и настојања Хрватске да се он прогласи свецем.

Kузмановић очекује да ће архива Пија XII потврдити да је Ватикан у то време знао за све злочине који су чињени према Јеврејима, Србима и Ромима на овим просторима, али сматра и да не треба очекивати брзе одговоре из тих докумената.

Није лако проценити када ће доћи на ред за проучавање архива из времена папе Пија XII за које су заинтересовани и наши историчари, с обзиром да се унапред пријавило 200 њих из целог света, а у Апостолској библиотеци је свега 60 места која су резервисана до краја године.

Scroll to Top