КЊИГА ДЕПОРТАЦИЈА БАЧКИХ ЈЕВРЕЈА 1944. ГОДИНЕ ПРЕДСТАВЉЕНА НА НАУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „СТРАДАЊЕ СРБА, ЈЕВРЕЈА, РОМА И ОСТАЛИХ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ”

КЊИГА ДЕПОРТАЦИЈА БАЧКИХ ЈЕВРЕЈА 1944. ГОДИНЕ ПРЕДСТАВЉЕНА НА НАУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „СТРАДАЊЕ СРБА, ЈЕВРЕЈА, РОМА И ОСТАЛИХ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ”

Поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, на Старом сајмишту у Београду је 27. јануара одржана Седма научна конференција са међународним учешћем „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије”. Конференцију су организовали Факултет за пословне студије и право и Факултет за информационе технологије и инжењерство Универзитета Унион – Никола Тесла и Музеј жртава геноцида.

Између осталог, на Конференцији је представљена књига Депортација бачких Јевреја 1944. године, коју су објавили Архив Војводине и Удружење „Данубиус” (Нови Сад), а приредили новинар Владимир Тодоровић, архивист Александар Бурсаћ и историчар Петар Ђурђев. Аутор предговора је др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, а уредник књиге је др Драгана Бедов.

Уз уводни текст који даје укупну слику овог злочина почињеног над овдашњим Јеврејима у пролеће 1944, књига доноси списак жртава депортације Јевреја Бачке, страдалих махом у Аушвицу, као и похрањену грађу у фонду Архива Војводине Ф. 183 Комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини – Нови Сад (1944–1948), 1941–1950. Последњи део књиге чине документа окупационих власти у Бачкој и 62 сведочења преживелих, забележена непосредно по њиховом повратку из логора, 1945. године.

О књизи су на Конференцији говорили Владимир Тодоровић и Александар Бурсаћ.

Више на:

https://www.muzejgenocida.rs/2020/01/29/naucna-konferencija-o-secanju-na-holokaust-i-genocid-staro-sajmiste-27-januar-2020/?lng=cir

Scroll to Top