Књига о страдању Jевреја

Књига о страдању Jевреја

Дана, 28. јуна 2019. године, су Архив Војводине посетили проф. др Марина Стајић Штајниц, форензичар токсиколог из Њујорка и господин Владимир Тодоровић, новинар, који припрема књигу о страдању Јевреја током Другог светског рата. На састанку је постигнут договор о заједничком издању књиге која је утемељена на аутентичним архивским документима која се чувају у Архиву Војводине, а која ће бити обрађена, анализирана, приређена и објављена до краја ове године.

Издавачи овог драгоценог сведочанства времена, монографског издања заснованог на основу изворне архивске грађе, су Архив Војводине и Историјски архив Града Новог Сада у сарадњи са Јеврејском општином Нови Сад.

Опис пројекта

Kњига „ДЕПОРТАЦИЈА ЈЕВРЕЈА БАЧKЕ 1944. ГОДИНЕ“

Опште напомене

О депортацији Јевреја Бачке 1944. године се у нас недовољно зна. Ово злодело немачке и нацистичке армије и полиције, почињено уз обилату помоћ мађарске војске, полиције и одређеног броја нацифашистички опредељених житеља Бачке је, уствари, значајан сегмент последње фазе „Kоначног решења јеврејског питања“. Тада је било интернирано око 440.000 Јевреја Мађарске. Ради се, дакако, о Мађарској, која је под Миклошем Хортијем окупирала територије појединих својих суседа, међу којима и Бачку.
Нажалост, о делу депортације Јевреја Бачке мало се може сазнати из литературе објављене у Југославији, Србији и другде, рецимо у Мађарској.
Према неким подацима, у полеће 1944. из Бачке је протерано, махом у Аушвиц, око 12.000 Јевреја, од којих је ослобођење дочекало свега њих 4.000. Због болести и исцрпљености, чак и један број преживелих није успео да се врати својим кућама.
Депортација, чија се 75-годишњица обележава 2019. године, била је започета у Новом Саду (април), а приведена крају у Суботици (јун). Несрећници су до Аушвица вожени у вагонима за превоз стоке. Између 80 и 100 људи, младих, старих, жена, деце, чак и беба, као и мушкараца, инвалида и болесних је утеривано у вагоне, а по доласку у Аушвиц су жене раздвајане од мушкараца, да би потом „лекарска комисија“ др Јозефа Менгелеа (не ретко и с њим на челу) ценила кога истог часа шаље у гасне коморе (већину), а ко је способан за робовски рад.

Чињенице

Према заједничкој замисли Архива Војводине и Удружење “Данубиус”, књига ће бити билингвална, на српском и енглеском језику и биће твотомна,
Током ове јесени ће књига “Депортација Јевреја Бачке 1944. године” бити јавности представљена у суботичкој синагоги, о чему постоји споразум са председником Скупштине града Суботице Тивадаром Бунфордом, иначе председником Управног одбора фондације “Суботичка синагога”.
Kњига ће бити штампана у тиражу од 500 примерака.

Kонцепција

Према концепцији, у првом делу књиге биће објављен предговор (др Небојша Kузмановић, директор Архива Војводине), потом општи преглед депортације Јевреја Бачке (историчар Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада), као и листа жртава.
Kада се ради о листи страдалих, ваља напоменути да постоји неколико спискова жртава, некадашњих житеља Бачке. Нажалост, међу њима постоје одређене, истина не велике разлике, пошто су поједине биле утврђиване деценијама по завршетку Другог светског рата. Стога је намера аутора да се постојеће листе “укрсте” (Владимир Тодоровић, публициста), те да се на тај начин дође до ипак колико-толико релевантног списка.     
Други део књиге садржаће документе ондашње Владе Мађарске, донете уочи депортације Јевреја Бачке (архивиста Александар Бурсаћ из Архива Војводине), као и сведочења повратника, дата Анкетној комисији за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача према Јеврејима, а забележена непосредно по њиховом доласку кућама, 1945. године. Овај материјал је у потпуности непознат јавности, пошто ће га Архив Војводине сада први пут представити.
Рецензент књиге биће универзитетски професор, историчар др Ференц Немет.  

Scroll to Top