Конференција/радионица у Берлину у Музеју Zitadelle – пројекат „Европско женско сећање”

Конференција/радионица у Берлину у Музеју Zitadelle – пројекат „Европско женско сећање”

У четвртак и петак 9. и 10. септембра 2021. године у Берлину у Музеју Zitadelle одржавају се конференције/радионице са девет држава и 17 институција и организација укључених у пројекат „Европско женско сећање”, одобрен на конкурсу „Европа за грађане и грађанке – Европско сећање”. Пројекат се одвија у склопу сарадње Архива Војводине и Фондације „Нови Сад – ЕПК 2022” са домаћим партнерима: ИРИДА – Иницијатива за равноправност, иновативност и друштвени ангажман, СОС женског центра и Удружења женске студије и истраживања, и са страним институцијама и организацијама из Немачке, Пољске, Грчке, Црне Горе, Албаније, Словеније, Италије, Француске и Холандије. 

Поздравни говор присутнима одржао је др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, који је био и учесник састанка заједно са својим сарадницима др Драганом Катић, Иваном Петровић и Љиљаном Бубњевић. Александра Мириманов, координаторка пројекта, у име Архива Војводине била је присутна на радионици у Берлину.

У оквиру пројекта планирано је укупно 6 међународних састанака. Први припремни састанак је био у јуну на Андревљу у Србији, у Берлину је радионица у току, и планиране су још три радионице у Варшави, Атини и Птују, као и завршна међународна конференција под називом „Наслеђе европских покрета за ослобођење жена”, у оквиру које ће бити отварање изложбе, као део главног програма Нови Сад 2022 – Европска престоница културе 9. јуна 2022, у оквиру програмског лука ХЕРОИНЕ. Након Новог Сада, изложба ће путовати кроз партнерске градове. Приближно трајање изложбе је један месец у сваком граду.

Циљеви пројекта су:

– допринос оснаживању жена и побољшању родне равноправности у региону и ЕУ; 

– упознавање грађанки и грађана са историјом и наслеђем покрета за еманципацију жена у различитим ЕУ државама;

– развој међународне солидарности жена путем умрежавања, размене знања и сарадње на заједничкој изложби и

– унапређење женске репрезентације и видљивости женске историје у музејима, школама, књигама, истраживањима, ТВ-у и филму.

Око 100 жена из 9 партнерских земаља учествоваће у креирању концепта и материјала за завршну изложбу.

Идеја изложбе је да представи чињенице, догађаје, друштвене прекретнице и промене, биографије познатих и потпуно непознатих маргинализованих жена.

Изложба ће се састојати од докумената, фотографија, текстова, артефаката, чланака, видео-материјала и биће интерактивна са публиком.

Пројекат је финансиран од стране Европе за грађане и грађанке програма Европске Уније.

Scroll to Top