Конференција за штампу поводом завршнице пројекта „Историја у сликама на знаковном језикуˮ

Конференција за штампу поводом завршнице пројекта „Историја у сликама на знаковном језикуˮ

У Архиву Војводине је данас, 18. јула 2019. године одржан састанак са директорком Савеза глувих и наглувих, Јадранком Ралетић, Наташом Херор из Heror Media Pont-a и Љиљане Бубњевић архивистом и лицем задуженим за односе са јавношћу Архива Војводине, у вези са завршницом заједничког пројекта „Историја у сликама на знаковном језикуˮ, који је подржан кроз конкурс „за повећање приступачности установа културеˮ Фондације 2021 – ЕПК. Како су два модула обуке знаковног језика за запослене у установама културе завршена, у циљу омогућавања приступа културним садржајима особама са неким степеном оштећења слуха, у току састанка договорени су даљи пројектни задаци:

– припрема и ток израде једнообразне азбучно-абецедне табле, са појмовима из културе на знаковном језику, у којем је учествовала Ана Келер, тумач за знаковни језик, Владимир Мучибабић, фотограф и мр Дарко Вуковић, професор графичког дизајна на Академији уметности у Новом Саду;

– у току је израда и штампа Речника за појмове из културе на знаковном језику;

– завршна конференција одржаће се у Архиву Војводине у четвртак 26. септембра 2019. године са почетком у 12 часова – у дворишном простору Архива Војводине – Амфитеатру.

Подсећамо да је прва конференција одржана 13. септембра 2018. године у галеријском простору Архива Војводине, поводом почетка обуке знаковног језика за запослене у пет установа културе у Новом Саду (Архив Војводине, Спомен збирка Павла Бељанског, Музеј Војводине, Галерија ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, Галерија Матице српске) који су том  приликом представили пројекте намењене особама са инвалидитетом.

Модератор ове конференције била је Наташа Херор из Херор Медија Понта, која је након излагања учесника конференције закључила да спремност на учешће у овој конференцији даје наду да ће Нови Сад до 2021. године са разлогом носити симбол „беле заставицеˮ, као град комуникације свих језика, а знаковни језик јесте матерњи језик глувим и наглувим особама.

Пројекат „Историја у сликама на знаковном језикуˮ финансиран је средствима Фондације 2021 – ЕПК.

Scroll to Top