МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА: СЛОВАЧКА НАЦИОНАЛНА МАЊИНА – КУЛТУРА И ЗНАЧАЈ

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА: СЛОВАЧКА НАЦИОНАЛНА МАЊИНА – КУЛТУРА И ЗНАЧАЈ

У понедељак 3. 10. 2022. године у Галерији Републичке установе културе – Завода за проучавање културног развитка у Београду, одржана је међународна конференција под називом: „Словачка национална мањина – култура и значај”. Конференција је одржана у склопу Првог фестивала словачке наивне уметности у Србији.
Програм конференције обухватио је најзначајнија питања културне политике, културне дипломатије, сарадње српског и словачког народа, као и стваралаштва словачке националне мањине у Републици Србији. Овом конференцијом Републичка установа културе Завод за проучавање културног развитка жели да истакне све аспекте свог дугогодишњег деловања у области културе, посебно издвајајући ову тему као значајну у културној политици наше земље.

На конференцији су говорили: Алма Ризвановић, посебна саветница Министарства културе и информисања, Горан Милашиновић, председник Националне комисије за сарадњу са Унеском, Кристијан Обшуст, помоћник директора Архива Војводине, Павол Рибар, председник Одбора за развој, презентацију и заштиту словачког наивног сликарства у Србији Фондације Бабка Ковачица, и Павел Бабка, оснивач фондације Бабка – Ковачица. У склопу отварања конференције присутне је поздравила Моника Подскланова Шухајдова, заменица амбасадора Словачке Републике у Србији и Марко Крстић, директор Завода за проучавање културног развитка.

У склопу конференције у Галерији Завода за проучавање културног развитка отворена је и изложба: Словачко наивно сликарство у Србији.

Фондација Бабка и Архив Војводине потписали су протокол о сарадњи у августу 2022. године, када је Фондација организовала изложбу „БИБИАНА – ПУТЕВИМА БАЈКИ. НОСИОЦИ GRAND PRIX Бијенале илустрације у Братислави BIB 1967–2021” у галеријском простору Архива Војводине.

ИЗВОР ФОТОГРАФИЈА: Тањуг; kulpin.net

Scroll to Top