МЕЂУНАРОДНО АРХИВИСТИЧКО САВЕТОВАЊЕ „НОВИ САД 2021”

МЕЂУНАРОДНО АРХИВИСТИЧКО САВЕТОВАЊЕ „НОВИ САД 2021”

 

Међународно архивистичко саветовање „Нови Сад 2021” одржано је у Новом Саду од 6. до 8. октобра 2021. у организацији Архивистичког друштва Србије и Архива Војводине, под покровитељством Министарства културе и информисања.

Саветовање је отворио Бранислав Маричић, шеф Кабинета потпредседника Владе и министра културе и информисања.

Скупу je присуствoвао велики број архивиста из земље и региона који су проналазили одговоре на бројна питања у контексту тема:

– Извори за повесницу,

– Нова архивска стварност и

– Архивске зграде и архивска грађа – садашњост и будућност.

У оквиру Саветовања одржана је стручна радионица за представнике правних лица, стваралаца и ималаца архивске грађе и документарног материјала са темом „Закон о архивској грађи и архивској делатности – новине, права и обавезе субјеката у систему заштите архивске грађе и документарног материјала, практична примена”.

На крају радионице уручена су признања за учешће на конкурсу „Најбоља регистратура 2021”.

Промовисани су сви досадашњи бројеви Архивског гласника, информативног билтена Архивистичког друштва Србије.

Партнери Саветовања: Државни архив Србије и Међуопштински историјски архив Чачак

Пријатељи Саветовања: Тревис, Београд, Метал системи плус, Крагујевац и DAS, Београд

 

Архивистичко друштво Србије, Архив Војводине, Државни архив Србије и Међуопштински историјски архив Чачак, као партнери,

под покровитељством Министарства културе и информисања,

организуjу

МЕЂУНАРОДНО АРХИВИСТИЧКО САВЕТОВАЊЕ

 „Нови Сад 2021”

од 6. до 8. октобра 2021.

АРХИВИ – ПРОШЛОСТ КОЈА ТРАЈЕ

 

Tемe:

Нова архивска стварност

Архивске зграде и архивска грађа – садашњост и будућност

Извори за повесницу

 

Протокол отварања Саветовања је у среду 6. октобра у 18.00 часова у конференцијској сали Хотела „Парк” у Новом Саду.

 

Обновљено Архивистичко друштво Србије (основано 20. новембра 1954) по пети пут (2016, 2018, 2019, 2020) организује међународно саветовање архивиста из Србије и окружења, у намери да понуди различите одговоре на  актуелне теме, о којима ће се разговарати на овом саветовању. До сада су објављена четири броја Зборника радова са досадашњих скупова, последњи је одржан у Нишу у време ковид-пандемије. Такође, објављен је петнаести број часописа АДС Архивски гласник. Успели смо да организацијом и учешћем најеминентнијих архивиста из Србије и Балкана једини из овог дела Европе одржимо саветовање 2020.

 

Обавезан део Међународног саветовања архивиста је и сарадња, односно организовање радионица за архиваре из регистратура са читаве територије Србије. Предавачи су најугледнији и најобразованији архивски саветници који воде Службе заштите архивске грађе ван архива. На Саветовању Архивистичко друштво Србије додељује и Награду за најбоље сређену регистратуру Србије, као подстицај вредним архиварима, од чије обучености, рада и залагања зависи какву ћемо архивску грађу преузети у депое архива широм Србије.

Целокупан програм Саветовања можете погледати у PDF документу

Scroll to Top