„Мини сајам књиге“ у Темишвару

„Мини сајам књиге“ у Темишвару

У оквиру „Дана српске културе“, у организацији Савеза Срба у Румунији, 28. и 29. новембра 2019. године одржан је у Темишвару и „Мини сајам књиге“, на којем су изложена и представљена најновија издања Архива Војводине. Своје књиге изложили су и Прометеј, Матица Српска (Нови Сад), Српска реч, Филип Вишњић, Вук Караџић (Београд), Ризница (Крагујевац), Бранко Радичевић (Житиште), Књижевна општина Вршац, Агора – радионица Венцловић из Будимпеште, Либертатеа (Панчево) и домаћин сајма, Савез Срба из Румуније. Сајам књига, поетско вече и представљање књига одржани су у сали културног центра Савеза Срба у Темишвару. Скуп су поздравили амбасадор Републике Српске у Румунији, конзул Републике Србије у Темишвару и председник Савеза Срба у Румунији.

Столеће заборава у издању Архива Војводине, била је једна од три књиге које су посебно представљене на овом сајму књиге, и то прва по реду. О књизи је говорио Божидар Панић из Арада, који више година истражује страдање Срба интернираца у арадском логору.

Водитељ програма, песник и посланик у парламенту Румуније, Славомир Гвозденовић, више пута је похвалио Архив Војводине за рад на спасавању архивске грађе у српским црквама и манастирима у Румунији, објављеним књигама, а посебно је истакао књигу о помрлим интернирцима у арадском логору. Издања Архива Војводине су поклоњена Савезу Срба у Румунији који ће их распоредити библиотекама српске гимназије и катедри за српски језик у Темишвару. Књига Столеће заборава је на њихов захтев поклоњена генералном конзулу Србије у Темишвару и амбасадору Републике српске у Румунији.

 

Scroll to Top