НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „АНТРОПОЛОГИЈА (У) БУДУЋНОСТИ” У ВИМИНАЦИЈУМУ

НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „АНТРОПОЛОГИЈА (У) БУДУЋНОСТИ” У ВИМИНАЦИЈУМУ

Дана 8. и 9. септембра 2022. године одржана је дводневна научна конференција „Антропологија (у) будућности” са међународним учешћем у Виминацијуму – археолошком парку, која је била замишљена као платформа за дискусију етнолога, антрополога, архивиста, професионално ангажованих у различитим научним и стручним институцијама.

Теме које су биле истражене у оквиру скупа тицале су се, с једне стране, теоријских и методолошких иновација у дисциплини које су неопходне за „хватање у коштац” са савременим светом, а с друге стране нових терена и нових тема које се појављују у дигиталној ери. Нека од потенцијалних питања на основу којих је тематски конципирана научна конференција покренула су теме: нове информационе технологије, друштво надзора, наука у антропоцену, антропологија и еколошка питања, питање миграција у светлу нових технологија, антропологија и друштвени медији итд.

Учесници Конференције били су истраживачи Етнографског института САНУ као и еминентни сарадници ове установе из земље и региона. У име Архива Војводине научној конференцији/скупу присуствовале су и учествовале Љиљана Бубњевић, виши архивист, која је излагала рад колеге Кристијана Обшуста, помоћника директора Архива Војводине, на тему: „Архивистика и антропологија: перспективе у контексту интердисциплинарног карактера”, Маја Јокмановић, конзерватор папира и Ивана Гојковић, архивист, које са овом реномираном установом учествују у реализацији заједничких публикација.

Научну конференцију отворила је директорка Етнографског института САНУ др Драгана Радојичић, потом су се обратили потпредседник Организационог одбора научног скупа др Бранко Бановић, научни сарадник ЕИ САНУ и др Ангелина Раичковић Савић, научна сарадница Археолошког института у Београду, која је упутила поздравне речи свим присутнима/учесницима.

На почетку конференције приказана је пројекција документарног филма „Никад млађи” чији је аутор Радна група за визуелну антропологију Етнографског института САНУ; продукција: Етнографски институт САНУ.

Scroll to Top