The Holocaust, European Values and Local History

НОВОСТИ: Живот пре и после страдања: Онлајн пројекат о Холокаусту

УЗ учешће представника 13 земаља а у организацији Архива Војводине и НВО Тераформинг из Новог Сада, у уторак од 14.до 18 сати,онлајн путем биће презентован Међународни пројекат „Холокауст, европске вредности и локални архиви (Kickoff Event”).

Циљ пројекта је оснаживање и подизање квалитета архивистике са фокусом на локалну историју и грађу која ће послужити као база за стварање едукативних програма о животу пре и за време Холокауста.

– Током предстојећа 24 месеца, партнери из Србије, Аустрије, Мађарске, Немачке, Пољске, Словачке и Чешке, као и учесници из Израела, Велике Британије, САД, Норвешке, Грчке и Холандије, у сарадњи са локалним јеврејским и ромским заједницама, размениће искуства кроз низ радионица и конференција, и кроз имплементацију овог програма подржати мрежу архива у АП Војводини.- каже др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине у Новом Саду.

У току овог процеса, на бази локалне архивске грађе и у сарадњи са актерима образовања и културе, биће развијене едукативне графичке новеле о животу у различитим деловима Војводине пре Другог светског рата, као и о временима окупације и страдања.

– Ови материјали биће уклопљени у образовне програме како би послужили у борби против искривљења и манипулације историјом.Циљ је да подрже и промовишу историјско знање и културу сећања на Холокауст, Самударипен и друге злочине као и масовна кршења људских права почињених током Другог светског рата.-истиче Кузмановић.

Организатори ове јединственог дигиталног подухвата истичу да сећање на ове догађаје, као и историјске лекције које су произашле из искустава Другог светског рата, представљају темељ савремених вредности Европе која ставља човека у центар кроз владавину права, демократије и основна људска и грађанска права.

Сарадници у пројекту су : Музеј јеврејске културе из Братиславе,Мађарски национални архив – Меморијални центар Холокауста у Будимпешти, Фондација „Хуманост у акцији” из Пољске,Јеврејски музеј из Прага,Аролсен архив из Немачке, Аустријски документациони центар из Беча, затим Историјски архив Града Новог Сада, Историјски архив Сомбори Историјски архив Суботица.

Партнери из Србије су:Јеврејска општина Нови Сад,Ромска редакција РТВ и Фондација Нови Сад – Европска престоница културе 2021.

ПУБЛИКАЦИЈА

САКУПЉЕНА искуства биће представљена у публикацији која ће послужити као база за имплементацију оваквих програма у другим деловима Европе. У сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ пројекат је уклопљен у програм Европска престоница културе 2021.

Извор: www.novosti.rs

Scroll to Top