ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ 150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЈОВАНА ДУЧИЋА (1874–1943)

Дана 8. маја 2024. године у Архиву Војводине, поводом 150 година од рођења нашег знаменитог песника Јована Дучића (18741943), одржан је свечани скуп у организацији  Фонда за помоћ Србима „Тома Максимовић”, Удружења Срба из Херцеговине и Музеја Херцеговине у Требињу.

Том приликом свечано је отворена и пропратна изложба слика под називом „У души засвијетли” ауторке Татјане Бурзановић, академског сликара из Подгорице. О изложби инспирисаној безвременим Дучићевим стиховима говорила је Вера Зарић, академски сликар.

У оквиру богатог програма под слоганом „На олтару отаџбине” предавања су одржали проф. др Јово Радош, који је говорио о школовању Јована Дучића; проф. Слободан Торњански, који је са учесницима скупа поделио своје искуство представљања Дучићеве поезије гимназијалцима, те песник Ђорђо Сладоје, добитник Дучићеве награде, који је дао књижевни осврт на песништво свог  узора.

Програм је уметнички обогатила Гордана Ђурђевић Димић, првакиња драме СНП-а, казујући свима знане стихове славног песника.

Посетиоци су имали прилику и да погледају документарни филм под називом „Повратак песников” који има за тему повратак Јована Дучића у Требиње.

Организатор и водитељ програма био је мр Милован Вујовић.

Фото: Жељко Савић

Scroll to Top