Обележена 92. годишњица Архива Војводине и Међународни дан архива, 9. јун

У присуству бројних гостију и пријатеља Архива Војводине, Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама је уручила уверења архивистима који су у пролећном року положили архивистички испит.

Такође је присутним гостима презентован трогодишњи рад на дигитализацији Збирке матичних књига, као и хардверска јединица у истраживачкој сали Архива, којом истраживачи могу сами да истражују генеалогију својих породица.

 

Презентери су били Дејан Маодуш и Милена Јанков, а сарадници на Пројекту су били: Драгана Катић, Вишња Николић, Маја Јокмановић, Александар Павловић, Владимир Мучибабић, Татјана Цавнић, Драган Танасковић и Огњан Илић.  


МЕДИЈИ О ОВОМ ДОГАЂАЈУ:

08. јун 2018. | 05:55 18:16 | Извор: РТВ

Обележавање Међународног дана архивиста у Архиву Војводине

НОВИ САД – Данас у 11.00 часова у Архиву Војводине, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствоваће обележавању Међународног дана архивиста и обележавању 92 године од оснивања Архива Војводине.

Присутнима ће се обратити и в.д. директора Архива Војводине Бранимир Андрић.

arhivvojvodine.org.rs

Овом приликом Архив Војводине презентоваће дигитализацију Збирке матичних књига Војводине, које ће омогућити коришћење ових података у дигиталном облику.

Пуштање у рад овог сервиса Архив Војводине се сврстао у ред малог броја европских институција културе у којима је омогућен приступ архивској грађи у дигиталном облику.

 


Петак, 8. јун 2018, 13:09h извор: Новосадска ТВ

Дигитализација Архива Војводине

У складу са одлуком Владе Србије да 2018. година буде година дигитализације, и Архив Војводине иде у корак са тим препорукама.

Модерно време захтева напредак на свим пољима пословања, а Архив Војводине, као институција која прати модерне токове и захтеве истраживача, успело је да дигитализује Збирку матичних књига Војводине и на тај начин омогући коришћење таквих података у дигиталном облику. Поред тога, Архив Војводине обележио је и свој 92. рођендан.

 

 

Драгана Милошевић присуствовала обележавању 92 године од оснивања Архива Војводине

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Архиву Војводине присуствовала обележавању Међународног дана архивиста и обележавању 92 године од оснивања Архива Војводине.

Честитајући годишњицу, секретар Милошевић је истакла да је Архив Војводине, као институција од националног значаја, чија је делатност везана за заштиту културних добара , односно, заштиту архивске грађе, ишао „у корак“ са савременим добом и успео да дигитализује Збирку матичних књига.

„Као ресорни секретаријат и као оснивач ове институције, посебно честитам на веома захтевном и одговорном послу, који је Архив Војводине сврстао у ред малог броја европских институција културе у којима је омогућен „on line“ приступ архивској дигитализованој грађи“, рекла је секретар Милошевић и додала да ће Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама увек бити и партнер у тако озбиљним пројектима, који су на корист и грађанима ове земље.

По речима в.д. директора Архива Војводине Бранимира Андрића, данас је велики дан за ову институцију културе, јер се посао дигитализације Збирке матичних књига привео крају и сада ће грађани моћи да приступе подацима путем интернета.

Уочи презентације дигиталне грађе, секретар Драгана Милошевић уручила је сертификате о положеном архиваторском испиту, којих је ове године било десет са територије целе Војводине.

Презентацију пројекта приказао је архиватор Дејан Маодуш, истакавши да је рад на дигитализацији Збирке матичних књига од XVIII до XIX века трајао три године и обухватио не само територију Војводине, већ и простор тадашње Мађарске, Хрватске и Румуније. Унети су подаци из 481 насељеног места, односно 473.510 докумената. На тај начин, по мишљењу Маодуша, грађани ће лакше и брже доћи до жељених података рођених, венчаних, крштених и умрлих лица из тог времена.09.06.2018. BLIC.RS

ДОКУМЕНТА О ПРЕЦИМА САДА У ДИГИТАЛНОЈ ФОРМИ
Архив Војводине дигитализовао матичне књиге из 18. и 19. века

 Novi Sad digitalizacija istorijskog arhiva vojvodine Milena Jankov Dejan Maodus foto Nenad Mihajlovic Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Грађани, али и истраживачи, моћи ће у истраживачкој сали Архива Војводине да нађу податке из матичних књига из 18. и 19. века, које су вођене за 481 место на територији данашње Војводине, али и Хрватске, Мађарске и Румуније.

Архив Војводине успео је да дигитализује Збирку матичних књига Војводине из 18. и 19. века и на тај начин омогући коришћење ових података у дигиталном облику. Грађани ће моћи да потраже податке о својим прецима уносом одређених параметара у претраживач и погледају важне датуме за своју породицу уписане у матичне књиге рођених, крштених, венчаних и умрлих – српских православних парохија, римокатоличких жупних уреда, евангелистичких жупних уреда, реформатских жупних уреда и јеврејских рабината.

Како нам је објаснио руководилац пројекта Дејан Маодуш, та архивска грађа обухвата период 18. и 19. века и 481 насељено место.

Он додаје да је осавремењавањем рада Архива паралелно са развојем нових технологија омогућена лакша доступност архивске грађе и обједињеност културног наслеђа, те да је на тај начин спречено оштећење или нестанак архивске грађе.

Дигитализација је реализована у две различите фазе.

– Прва фаза подразумевала је лечење и дигитализацију архивске грађе. У те сврхе набављени су скенер књига и лабораторијски дигестор. Поједине матичне књиге су због великих оштећења захтевале сложене конзерваторско-рестаураторске интервенције да би радови на дигитализацији уопште били могући, и како би им се, што је најважније, обезбедила трајна заштита. Третираној архивској грађи продужено је време трајања, сачувана целовитост и враћен најприближније оригиналан изглед. Друга фаза односи се на обраду складиштених података, израду апликације за прегледање дигитализованих података и унос података у унапред припремљену базу – објашњава Маодуш.

Са аспекта заштите, како истиче Маодуш, на овај начин трајно се обезбеђује физичка заштита материјала, односно саме хартије, с обзиром на то да корисници више немају приступ оригиналу већ само књигама у дигиталном формату (скеновима), а матичне књиге у свом изворном облику чувају се у депоу Архива.

Скенирано преко 470.000 докумената

До сада је скенирано 473.519 хиљада докумената у оквиру тога 52.113 књига који подразумевају место, вероисповест, годину и тип матичне књиге. Све копије урађене су као ЈПГ фотографије и имају заштиту у виду воденог жига.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Пуштањем у рад овог сервиса на своју 92. годишњицу од оснивања, Архив Војводине се сврстао у мали број европских институција културе у којима је омогућено истраживање ове грађе у дигиталном облику у истраживачкој сали Архива Војводине.


Scroll to Top