ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПОГРОМА У ЧУРУГУ

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПОГРОМА У ЧУРУГУ

 

У Чуругу је дана 6. jануара 2022. године обележено 80 година од великог Погрома, када је у овом бачком селу за шест дана од стране мађарских фашиста мучки страдало више од 1.000 Срба, Јевреја и Рома, а њихова беживотна тела бачена под лед у Тису.

У оквиру обележавања осамдесетогодишњице Погрома у Чуругу, у Музеју жртава рације парастос су служили свештеници Српске православне цркве из Новог Сада и Чуруга. Потом, одржан је и помен, код Споменика жртвама Рације на Трећој рампи. Венце су на споменик положили представници Месне заједнице Чуруг, Општине Жабаљ, Јеврејске општине Нови Сад, Националног савета ромске националне мањине, Националног савета мађарске националне мањине, Савеза војвођанских Мађара и Меморијалног друштва „Рација 1942” Чуруг. У име Архива Војводине догађају је присуствовала архивски саветник Љиљана Дожић, руководилац Одељења за документацију, информације и информациони систем.

„Рација” у Чуругу је отпочела 4. јануара 1942. када је ухапшено и убијено 25 најугледнијих Срба и Јевреја. Масовна хапшења су настављена на Бадњи дан, а најмасовнија и најсвирепија погубљења десила су се сутрадан, на Божић. „Рација” у Чуругу је завршена у ноћи између 9. и 10. јануара 1942. године.

Scroll to Top