ОБЕЛЕЖЕНА СТОГОДИШЊИЦА ОД ОСНИВАЊА ПРВЕ РУСКО-СРПСКЕ ДЕВОЈАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ У КИКИНДИ

ОБЕЛЕЖЕНА СТОГОДИШЊИЦА ОД ОСНИВАЊА ПРВЕ РУСКО-СРПСКЕ ДЕВОЈАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ У КИКИНДИ

 

На иницијативу Друштва српско-руског пријатељства из Кикинде, у том граду је 23. децембра 2021. године обележена стогодишњица од оснивања Прве руско-српске девојачке гимназије са интернатом. На позив градоначелника Кикинде Николе Лукача, у име Архива Војводине догађају је присуствовала архивска саветница Љиљана Дожић, руководилац Одељења за документацију, информације и информациони систем.

У оквиру обележавања јубилеја на згради Основне школе „Јован Поповић” у Кикинди постављена је спомен-плоча као знак сећања на период од 1921. до 1931. године када је у том здању постојала Прва руско-српска девојачка гимназија. Потом је Алексеј Арсењев, хроничар руске емиграције, одржао предавање о историјату школе.

Алексеј Арсењев је истакао да заслуге за оснивање Гимназије припадају Наталији Корнелијевној Ердељи, бившој питомици чувеног Смољног института, касније глумици Александринског театра у Петрограду. Затекавши се у емиграцији, она је по доласку у Кикинду пожелела да негује руски дух међу девојкама – по узору на Девојачки институт који је и сама похађала. Да би избегла евентуалне непријатности, прихватила је предлог да се новооснована школа назове Прва руско-српска гимназија са интернатом. Током деценије рада, Гимназију је похађало само шест до осам Српкиња, а неговала су се правила понашања, режим и обичаји по узору на руске привилеговане девојачке институте. Овде су се школовале девојке чији су родитељи, емигранти, углавном живели ван Кикинде. У гимназији је укупно матурирало 210 девојака.

Након тога, у оквиру обележавања јубилеја уследила је посета Кутурном центру Кикинде и обилазак новоотвореног Руског кутка уз предавање Алексеја Арсењева о животу руске емиграције у овом банатском граду.

Обележавању стогодишњице од оснивања Прве руско-српске девојачке гимназије у Кикинди присуствовали су Александар Конанихин, први саветник и аташе за културу руске амбасаде у Србији, Јевгениј Баранов, директор Руског дома, Зоран Касаловић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије и Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

Scroll to Top