OДРЖАН КОНЦЕРТ ЗА КВИНТЕТ И ГЛУМЦА КАБАРЕ „ДРУГА СТРАНА ФИЛМА”

Дана 14. августа 2023. године у препуном амфитеатру Архива Војводине гудачки квинтет чланова Симфонијског оркестра РТС и Београдске филхармоније и Александар Лазић, драмски уметник, обрадовали су  Новосађане изведбом кабареа под називом „Друга страна филма”.

Овај занимљив пројекат МДМ продукције из Сремских Карловаца финансијски је помогао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Са идејом да се прикаже важност и величина музике која је неопходна покретним сликама, реномирани музичари Нина Ћосић (обоа, глас), Хемналина Миресковић (виолина), Наташа Лишанин (виолончело), Срђан Лишанин (контрабас), Јеврем Ћосић (гитара) извели су музичке нумере које су постале славне као и филмови за које су компоноване: музичке теме из филмова „Кабаре”, „Кум”, „Титаник”, „Амаркорд”, „Жаока”, „Амели Пулен”, „Грозница суботње вечери”, „Петпарачке приче”, „Топ Ган”, „Мачке из високог друштва”… Ову музичку гозбу употпунио је маестрални Лазић топлим и духовитим причама по одличном тексту Нине Ћосић, које приказују филм из другог угла.

Тако је публика имала прилику да чује причу о првом тренутку када је немим, покретним сликама био потребан неко да проговори уместо њих; о човеку – бескућнику, који, гледајући филм у биоскопу, бива обузет музиком далеко више него глумом, сценаријом или режијом, о глумцу који је снимио много филмских хитова и серија, али је ипак остао у сенци њихове музике. Или пак приче о усамљеној жени, која гледајући филм у свом дому, замишља да је главна јунакиња; о успаваном контрабасу који уз помоћ музике коју изводи открива свој скривени темперамент, као и о многим другим стварима које музику и филм повезују у узбудљиву чаролију.

На почетку догађаја присутнима се обратио др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, изразивши задовољство великом посећеношћу, поздравио и захвалио на присуству др Зорану Гојковићу, потпредседнику Покрајинске владе АП Војводине и Драгани Милошевић, секретарки Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Медијски спонзор догађаја било је Удружење Медија Портал из Новог Сада.

Scroll to Top