Одржана конференција „Кулктура и комуникација” у Архиву Војводине

Одржана конференција „Кулктура и комуникација” у Архиву Војводине

 

Завршна конференција за новинаре за једногодишњи пројекат „Историја у сликама на знаковном језику” одржана је јуче у галеријском простору Архива  Војводине. Конференцију је организовала Љиљана Бубњевић, пр и архивиста из Архива Војводине у сарадњи са Наташом Херор из Херор Медиа Понта.

На конференцији су, из многобројних установа културе и медија, учествовали: Јелена Огњановић, Галерија Матице српске, Слађана Велендечић, Музеј Војводине, Милица Орловић Чобанов, Спомен-збирка Павла Бељанског, Новица Павловић, Поклон-збирка Рајка Мамузића, Јадранка Ралетић, Савез глувих и наглувих Војводине, Мирко Кнежевић, Организација глувих Новог Сада, Соња Кокотовић, програмски директор РТВ, Марта Варју, главна уредница дневног листа Мађар Со и Стеван Ристић, председник Управног одбора Асоцијације медија. Све присутне је поздравила Милена Поповић Субић, архивски саветник Архива Војводине.

Пројекат је део програмског садржаја „Калеидоскоп културе” финансиран средствима Фондације 2021 – ЕПК.

Данашња конференција има за циљ да представници установа културе, медија и институција кроз дијалог говоре о положају особа са хендикепом у Новом Саду, колико су садржаји из културе приступачни особама са неким степеном оштећеног слуха и како да дођу до трајних системских решења.

Учесници на конференцији су закључили да се глуве и наглуве особе у Србији  свакодневно суочавају са проблемима у образовању, здравству и информисању.

Један од начина за решавање овог проблема јесте наставак међусобних сарадњи установа културе.

Архив Војводине је започео сарадњу са Савезом глувих и наглувих Војводине ове године. Заједничким пројектом, израђена је једнообразна азбучно-абецедна табела са појмовима из културе на знаковном језику и написан је Речник за појмове из културе на знаковном језику.

Запослени из Архива Војводине су похађали две обуке знаковног језика и спроводили су пројектне активности у Архиву Војводине редовним позивањем групе глувих и наглувих лица на изложбе.

У уметничком делу, конференцију је увеличао инклузивни градски хор „Исон“, а дијалог је одржан 26. септембра, када се обележава Европски дан језика.

 

Scroll to Top