Одржана промоција издања „Усташка зверства – Зборник докумената (1941–1942)”

Одржана промоција издања „Усташка зверства – Зборник докумената (1941–1942)”

Архив Војводине, Епархија Бачка и Архив Републике Српске објавили су издање „Усташка зверства – Зборник докумената (1941–1942)” чија промоција је одржана у четвртак, 12. новембра 2020. године у 19.00 часова у Бањалуци, у Великој сали ЈУ Бански двор – Културни центар. Ради се о критичком издању историјске грађе настале радом немачких окупационих органа и других ратних актера која сведочи о злочинима под НДХ, а која се чува у личном фонду Славка Одића у Архиву Војводине у Новом Саду. Грађа је првобитно сакупљена у оквиру досијеа истоименог наслова „Усташка зверства” (Ustascha­-Greueltаten) који је формиран у немачким полицијским окупационим структурама у Београду. Уредници издања су архивски саветник Весна Башић и архивист Александар Бурсаћ, док је др Милан Кољанин приређивач и аутор уводне студије.

На промоцији су говорили Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске, Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине и бањалучки историчари Владан Вуклиш и Зоран Пејашиновић.

Због епидемиолошких мера, издање је представљено пред ограниченим бројем присутних у публици.

Увод у издање кроз говор о сарадњи два архива дао је Бојан Стојнић. Опис процеса настанка књиге, од откупа документације – личног фонда Славка Одића – до откривања њеног значаја, те потоње систематизације, превођења и објављивања, дао је Небојша Кузмановић у свом обраћању, током кога је говорио и о општем значају ове публикације, као и о плановима за пратеће пројекте и могуће преводе на стране језике. Владан Вуклиш говорио је о историјском контексту у којима су настајали, сакупљани, чувани (или уништавани) и систематизовани списи који сведоче о ратним злочинима у Другом светском рату, с посебним освртом на подручје Бањалуке и Босанске Крајине. У закључном обраћању Зоран Пејашиновић је дочарао документарни садржај зборника кроз неколико потресних примера.

Scroll to Top