ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „МОЖДА СЕ ИЗГУБИШ” ЈОВАНЕ МАЈКИЋ

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „МОЖДА СЕ ИЗГУБИШ” ЈОВАНЕ МАЈКИЋ

Дана 26. новембра 2022. године у Архиву Војводине представљена је књига „Можда се изгубиш” ауторке Јоване Мајкић, у издању Књижевног клуба „Дис” из Бачке Паланке.

Чињеница да је свој роман првенац ауторка написала са свега седамнаест година, већ је по себи вредна пажње. У свом роману у жанру романтике Јована Мајкић нам доноси причу о првој љубави, о пријатељству, о одрастању, о сломљеном срцу, али и о његовом опоравку. Иако веома млада, искрено и зрело ауторка се бави универзалном темом – причом коју је свако од нас доживео у некој мери. Фабула прати гимназијалку Николину, која се сусреће са разним недаћама и којој су на том путу од велике важности особе које чине њен круг пријатеља.

Јована Мајкић је рођена 2002. године у Новом Саду. Страст према читању и писању развијала је, уз подстрек наставника, још у основној школи, када је најчешће писала прозу обојену дозом фантазије и романтике, у којој су главни јунаци били тинејџери. Током школовања у Гимназији „Светозар Марковић” је, како сама каже, озбиљније приступила изазову, а на том путу ју је такође бодрила професорка српског језика. Објављивала је своја дела на платформи за писање и читање на којој је роман „Можда се изгубиш” доживео највећи успех, а потом и своје штампано издање 2021. године. Јована је данас студент ветеринарске медицине на Пољопривредном факултету у Новом Саду.

О делу и процесу његовог настанка, у интеракцији са ауторком, говорио је рецензент књиге, Ненад Неша Живков, књижевник и песник, афористичар, главни и одговорни уредник Књижевног клуба „Дис”, који се озбиљно бави и издавачком делатношћу. Живков је аутор три књиге афоризама и седамнаест збирки песама за децу, од којих су неке уврштене у Антологију дечје поезије, чији је уредник Перо Зубац. Заинтересовани аудиторијум Живков је обрадовао бритким хумором својих афоризама из књиге афоризама „Шта рећи”, као и неких до сада необјављених.

Догађај је музички употпунио наступ Клуба класичне гитаре „Акорд” из Бачке Паланке, који броји двадесетак чланова, а на промоцији је наступио у форми квартета, под уметничким руководством Марка Шалића, председника клуба. Публика, присутна у великом броју, уживала је у маштовитом извођењу композиција „Тамо далеко”, „Tango to Evora”, „Tango Alegria” као и „Оде радости” Лудвига ван Бетовена.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top