ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО”

Дана 7. новембра 2023. године у Архиву Војводине одржана је промоција романа „Српско срце Јоханово” аутора Веселина Џелетовића.đ
Дело је засновано на истинитом догађају и говори о Немцу Јохану Вагнеру, у чијим грудима куца срце Србина Јована, киднапованог на Kосову и Метохији 1999. године. Аутор романа је Јохана упознао 2004. на развалинама српског гробља у једном косовском селу и тако сазнао за невероватну причу.
Веселин Џелетовић је рођен 1962. године у Липљану, на Косову и Метохији. Од 1973. године живи и ради у Београду. Председник је Удружења писаца Поета. Објавио је велики број књижевних критика и приказа књига, рецензија, као и осам књига. Био је главни и одговорни уредник неколико часописа, приређивач многих зборника и уредник две антологије поезије.
Основа за писање романа била је поема Џелетовића настала 2006. године коју је аутор преточио у роман 2010. године. Међутим, за књигу „Српско срце Јоханово” чуло се тек када ју је италијанска књижевница Марија Лина Века, током свог гостовања у Београду, поменула. Наиме, Века, која је писала о Французу, који такође носи срце киднапованог Србина, рекла је: „Господин Џелетовић и ја писали смо о тим злочинима, јер је страшно када неко пати, али је још страшније када то нико не чује”. Од тада роман је доживео 14 издања и преведен је на дванаест светских језика. Аутор је за своје дело добио Орден Централне козачке војске Руске федерације и специјално признање Академије „Иво Андрић” за успешну градњу лика Јована, који се после судбоносне одлуке трансформише из болесне особе, која чека смрт, у активни хуманистички лик који, помажући другима, надраста смрт.
Потресно и документовано сведочанство о страдању српског народа на Косову и Метохији подстакло је многе ауторе да пишу о овом роману. Испевано је преко 30 песама, написано два романа, као и сценарио по коме управо почиње снимање филма.

 О роману су говорили: Слободан Росић, у име издавачке куће Удружења писаца „Поета” и Веселин Џелетовић, аутор.

Scroll to Top