ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ВЕТАР У ВИТРАЖУ” ЈОВАНКЕ ЈЕЛИЋ

Дана 19. јануара 2024. године у Архиву Војводине је одржана промоција књиге „Ветар у витражу” ауторке Јованке Јелић.

Својим ултракратким прозним минијатурама ауторка сажето и катарзично указује на целовитост проблема душе, на заблуде, потчињавања, психопатолошке односе, патријархалне обрасце понашања, понављања ланца погрешних поступака (најчешће насиља). Раскошно знање и искуство ауторке као дипломираног психолога и Гешталт психотерапеута, посебно у раду са децом и младима ометеним у развоју, огледа се у свакој причи – драгоценом комадићу у витражу, који госпођа Јелић слаже супериорно и тачно, на тренутке неумољиво, без сувишне речи.

Јованка Јелић рођена је у Београду 1961. године. Дипломирала је психологију на Филозофском факултету у Београду и психотерапију у оквиру Гешталт студија за едукацију из области психологије у Београду. Бави се индивидуалном и групном психотерапијом и стручни је сарадник у школи, у раду са децом и младима са сметњама у развоју. Члан је Удружења књижевника Србије. До сада је објавила четири књиге поезије (Интиме и осаме, Иза ћутања, Плацебо, Сагласја),као и прозу Иза жалузина. Поезија, хаику и приче су јој објављивани у разним књижевним часописима, а заступљена је и у антологијама и панорамама поезије.

Својом новом збирком кратких прича широког тематског дијапазона, Јованка Јелић изнова демонстрира мајсторство да изабрани феномен заодене поентом и смислом. Поред тога, у праву је Мирослав Живановић, који у својој рецензији књиге уочава оно што чини посебну вредност ових прича, а то је поступак који се не зауставља на дидактици или острашћености. У свим овим случајевима нема осуде, нити моралних лекција. Као да нам списатељица, уз благи осмех, сугерише: „И то је човек, мрачне силе само су део њега”.

Маја Гојковић, песникиња из Новог Сада, била је суптилан и проницљив модератор у несвакидашњем представљању овог озбиљног и квалитетног штива у Архиву Војводине. Кроз одабир прича из књиге, које указују на реципрочне односе узрок–последица при релацији дете–родитељ, промоција је са успехом допринела другачијој перцепцији и доживљају често дубоко несвесног поља, које у односима родитеља и деце непрекинуто вибрира.

Scroll to Top