OДРЖАНА ТРИБИНА „КУЛТУРА БУЊЕВАЦА У НОВОМ САДУ – ИСТОРИЈСКЕ ТРИБИНЕ”

Дана 14. децембра 2023. године у Архиву Војводине одржана је трибина на тему „Култура Буњеваца у Новом Саду – историјске трибине”, у организацији Буњевачког едукативног и истраживачког центра из Суботице на челу са др Сузаном Кујунџић Остојић.
Одржавање трибине финансијски је подржао Град Нови Сад.
Предмодерно доба представља историјску епоху у којој нема модерних нација. Но, управо из тог  доба, прелаза из средњег у рани нови век, настају обриси идентитета који су присутни у модерном периоду. Стога је изучавање тих идентитета веома комплексно, те пред истраживаче поставља низ препрека и изазова. Тако је и са најстаријом историјом Буњеваца.
Учесници на трибини били супроф. др Борис Стојковски, ванредни професор медијевистике (историје средњег века) на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду и Милан Степановић, публициста је из Сомбора, који се дуже од три деценије бави истраживањем прошлости свог града и његовог окружења, али и ширег подручја Бачке.

Који су методолошки изазови, где и на основу чега бисмо могли да пратимо најстарију прошлост и порекло Буњеваца – само су нека од питања која су постављена на трибини.
Проф. Стојковски, аутор неколико десетина научних радова у домаћим и страним часописима и зборницима радова, био је гостујући професор у Будимпешти, Пизи и Оломоуцу. Учествовао је на више међународних и домаћих пројеката, између осталог и на дугорочном покрајинском пројекту у оквиру кога се бави најстаријом историјом и пореклом бачких Буњеваца. У свом  излагању у Архиву Војводине истакао је личност и значај Матије Петра Катанчића, са посебним акцентом на његове помене Буњеваца.
Милан Степановић је аутор 40 књига и монографија у којима је, између осталог, писао о урбаној, привредној, просветној, културној, друштвеној и духовној историји тог подручја. Неколико књига које је написао или приредио говоре о прошлости бачких Буњеваца. Његово предавање „Суботички капетан Лука Сучић – прилог историји Буњеваца” у Архиву Војводине заправо је представљање једног поглавља будуће књиге „Племићке породице бачких Буњеваца”, која је у припреми и биће објављена крајем фебруара 2024. године. Тема је једна од најмаркантнијих појава у историји бачких Буњеваца с краја 17. и с почетка 18. века – знаменити буњевачки ратник и племић, заповедник Суботице, града у коме ће бачки Буњевци остварити своје највише историјске и националне домете.
Занимљива историјска тема о националној мањини, бачким Буњевцима наишла је на велики одзив публике, у којој је била и др Драгана Ћорић, покрајински заштитник грађана.
Речима добродошлице присутнима се испред Архива Војводине обратила Сања Демировић, архивист.

Модератор и организатор догађаја била је др Сузана Кујунџић Остојић.

Scroll to Top