ОДРЖАНО ПЕСНИЧКО ВЕЧЕ И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ТРАГОВИ ВРЕМЕНА” МАРИЈЕ КАБОК

Дана 23. јуна 2023. године у Архиву Војводине одржано је песничко вече и промоција књиге „ТРАГОВИ ВРЕМЕНА” ауторке Марије Кабок, у издању „Графид д.о.о.” из Београда.

Марија Кабок рођена је 21. септембра 1960. године у Новом Кнежевцу. Наставила је школовање у Суботици и Београду, где је завршила факултет. Љубав према писаној речи, посебно поезији, негује од ране младости, а пише и прозу, есеје.

У свом књижевном првенцу, који спаја прозу и поезију, ауторка покрива широк спектар тема стварајући хронику својих запажања о свему битном у животу. У првом, прозном делу књиге, у есејистичком маниру износи своја промишљања на тему љубави, љубави према родитељима, религије и религиозности, властите вере и духовног путовања, дајући нам истовремено увид у свој лични свет интензивних емоција и интроспекције. Богато животно искуство ауторке, испуњено путовањима, радом и сусретима с људима, изнедрило је поглавља посвећена људској природи, њеним добрим и лошим, чак мрачним странама, али и круговима доброте и љубави. Поред есеја у којима се бави метафизиком, самоспознајом и моралним питањима, Марија Кабок пише и о практичним и обичајним стварима, које произлазе из православља и православне традиције, а у односу на модерно доба.

Поетски део књиге, који претежно чини поезија у прози, тематски се надовезује и надограђује прозни део. У њему ауторка говори о животу и људима, бавећи се дубоким (па и филозофским) размишљањима, психолошким анализама, а све са сврхом да се укаже на оно добро и лоше у људима и да се из тога пронађе рецепт за искрен и прочишћен живот. Врхунац самоспознаје чини издвојен део у којем ауторка пише о себи у првом лицу, искрено и без страха, обрачунавајући се са својим животом и свиме што јој је досад приуштио. Ипак, кроз читаво дело ауторка остаје доследна своме ставу и мисли водиљи да једино љубав и доброчинство могу избавити човека из мрака.

О књизи и ауторки су говорили Ана Чоловић, менаџер, затим проф. др Бранислав Егић, академик проф. др Велимир Сотировић и Душко Јанчић, појац при православној цркви. Казујући избор текстова из књиге, као и својих ранијих песама, публици се на крају вечери емотивно обратила и сама ауторка.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top