промоција књиге др Саше Марковића у Зајечару

Одржано предавање и промоција књиге др Саше Марковића у Зајечару

 
На основу Споразума о сарадњи Архива Војводине и са Историјским архивом Тимочке крајине из Зајечара, 9. јула у 2021. године, у просторијама Историјског архива одржана је трибина под називом: „Национална идеја Срба Војводине и присаједињење Краљевини Србији 1918. године.“
 
Предавач је био проф. др Саша Марковић, редовни професор историје са Педагошког факултета у Сомбору. Он је, на академски пригодан начин представио и своју монографију „Од присаједињења до прекрајања, Војводина у Краљевини СХС/Југославији 1918—1941“, а коју је објавио Архив Војводине.
 
Намера трибине била је да се колегама и заинтересованим грађанима Зајечара представи развој националне идеје Срба који су живели на простору Аустро-Угарске монархије и покаже нескривена тежња за националном еманципацијом и уједињењем са сународницима из Краљевине Србије.
 
Овај, историографски занимљив процес, изазвао је пажњу и због бројних недоречености и недоумица које су у досадашњем сазнању постојале.
 
На овај начин је подстакнут интелектуални, духовни и најшири културолошки процес међусобног упознавања изразитог богатства националног израза Срба, са северних и јужних простора територија и државе.
 
У склопу посете, др Саша Марковић је у име Архива Војводине поклонио књиге Историјском архиву „Тимочка крајина“ у Зајечару.

 

Scroll to Top