OДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „PAX POLONICA – ИСТОРИЈСКИ КОНЦЕПТ И ЊЕГОВ УТИЦАЈ НА КРИЗУ У ЕВРОПИˮ

OДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „PAX POLONICA – ИСТОРИЈСКИ КОНЦЕПТ И ЊЕГОВ УТИЦАЈ НА КРИЗУ У ЕВРОПИˮ

Дана 28. фебруара 2023. године у Архиву Војводине одржано је предавање др Дмитрија Карнаухова на тему „Pax Polonica – историјски концепт и његов утицај на кризу у Европиˮ.

Доктор историјских наука Дмитриј Карнаухов је редовни професор на Одељењу Међународни односи и регионалне студије Новосибирског државног техничког универзитета у Русији. Стручњак за историју Пољске, као и за руско-пољске односе, бави се моделима политичке инструментализације историје, који имају за циљ формирање у Пољској антируских идеолошких пројеката усмерених на слабљење потенцијала руског утицаја у западној Евроазији. Аутор је више од 80 научних радова у којима истражује формирање пољске историјске митологије, конструисање пољских идеологизираних концепата историје Русије и СССР-а.

У свом исцрпном излагању, чији је циљ да објасни унутрашњу логику пољске елите према Русима и Русији и тиме допринесе бољем схватању могућег даљег развоја данашње кризе у Европи, др Карнаухов је приказао основнe токовe пољско-руских односа од средњег века до данас и њихов утицај на формирање доминирајућег пољског историјског наратива, указујући на практичне последице таквог односа у политици Варшаве према свом окружењу током садашње кризе.

Након предавања развила се жива дискусија са заинтересованом публиком поводом више него актуелне теме.

Преводилац са руског – др Георгије Енгелхарт.

Scroll to Top