ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ДИПАНИТЕ ДИТЕ ИЗ ИНДИЈЕ О РАБИНДРАНАТУ ТАГОРИ

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ДИПАНИТЕ ДИТЕ ИЗ ИНДИЈЕ О РАБИНДРАНАТУ ТАГОРИ

 

Дана 18. априла 2022. године у Архиву Војводине одржано је предавање „Рабиндранат Тагоре у Србији и свет у ‘једном гнезду’” проф. др Дипаните Дите, индијске професорке опште књижевности са Одсека за англистику Неотија универзитета у Калкути.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић се обратио присутнима у уводној речи, а на тему предавања су говорили:

др Борис Булатовић, модератор

др Дипанита Дита, предавач

Проф. др Дипанита Дита је као добитник Тагорине националне стипендије за културолошка истраживања Министарства културе Индије провела готово три године на истраживачком боравку у Србији, бавећи се изучавањем рецепције Тагориног књижевног дела у Србији и утицајем који је његова посета Београду у новембру 1926. године остварила на каснија истраживања његовог опуса и превођење различитих песничких и прозних дела.

У својој интерпретацији Тагориног боравка у Србији, начина схватања његових естетских и политичких идеја, проф. Дата је истакла како је – посматрано у европским размерама – Тагора доживео значајније књижевно признање и стекао дугорочнију репутацију светског писца на простору Источне Европе. У том смислу, апострофирајући велики број критичарских одзива на његово дело у распону дужем од једног века и знатан број превода објављених у Србији, индијска ауторка је указала и на каткада недовољно разумевање оних феномена духовности за које би се могло рећи да су инхерентни индијској култури.

Уз то, осврћући се на питање о томе како канонска представа о Тагори изгледа у Индији, будући да је у српској јавности познат првенствено по својим збиркама поезије Градинар и Гитанџали и романима Кућа и свет и Бродолом, проф. Дата је нагласила да се његов целокупан опус изучава перманентно, те да представа о Тагори подразумева и однос према њему као значајном драмском писцу.         

На крају, проф. Дипанита Дата jе бројној публици захвалила на пажњи и учешћу у расправи, прихвативши позив да ново предавање у Новом Саду одржи када њена књига о Тагори и везама са Србијом изађе из штампе.

Фото: Владимир Мучибабић

Scroll to Top