Откривање бисте Адолфу Светоплуку Освалду у Сремској Рачи

Откривање бисте Адолфу Светоплуку Освалду у Сремској Рачи

У четвртак, 23. 9. 2021. године, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора Кристијан Обшуст, присуствовали су свечаности поводом откривања спомен-бисте словачком песнику Адолфу Светоплуку Освалду у Сремској Рачи.

Споменик Адолфу Освалду Сватоплуку подигнут је у школском дворишту Основне школе у Сремској Рачи, чиме је обележено 145 година од смрти песника који је значајан за словачку књижевност и културу, али и за српски народ и Републику Србију. А. С. Освалд учествовао је у ослободилачким ратовима које су Срби водили против Турске, као добровољац, а погинуо је као припадник добровољачких јединица у српској Дринској дивизији 4. јула 1876, у бици код Сремске Раче.

Бисту су уз богат културно-уметнички програм свечано открили државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Старовић и амбасадор Републике Словачке у Републици Србији, Његова екселенција Федор Росоха.

Откривању споменика су између осталих присуствовали и представници Града Сремска Митровица на челу са Светланом Миловановић, делегација из Амбасаде Републике Словачке у Београду, представници Министарства спољних послова Републике Србије, чланови Одбора за подизање споменика, представници Центра за српско-словачке теме, председник Матице Словачке у Републици Србији, бискуп Словачке евангеличке а. в. цркве у Републици Србији, председника Удружења Срба у Републици Словачкој, бројни представници институција културе, истакнути појединци, као и окупљени грађани Сремске Раче.

Адолф Светоплук Освалд је рођен 12. маја 1839. у Банској Бистрици. Основно и средње образовање завршио је у Банској Бистрици, а од 1863. до 1866. студирао је филозофију на Универзитету у Прагу. Године 1862. је постављен за писара у суду у Банској Бистрици, касније је био уредник листова у Прагу, Будимпешти и Словачкој. Писао је приче, биографије, политичке коментаре, осврте и вести у чешким и немачким часописима. Преводио је са немачког, пољског и мађарског језика. Писао је под псеудонимима: А. Св. Бистрицки, Ђетван, А. С. Похронски, Турански, Турски, Урпинов, Урпински.

Биста Адолфу Светоплуку Освалду је подигнута на иницијативу Центра за српско-словачке теме из Новог Сада, чланова Oдбора за подизање споменика, као и на личну иницијативу директора Архива Војводине др Небојше Кузмановића.

Scroll to Top