„Уточиште” у равници. Грци у Војводини 1945–1949. Кроз архивску грађу.

Отварање изложбе

„Уточиште” у равници

Грци у Војводини 1945–1949
Кроз архивску грађу

Уз дубоко саосећање са породицама и свим грађанима Србије, везаних за трагичне догађаје који су обележили претходне дане, позивамо вас на отварање изложбе „Уточиште у равници. Грци у Војводини 1945–1949. Кроз архивску грађу. Изложба и документарни филм снимљен у марту 2023. године у месту Нотиа у Грчкој, са некадашњим становницима Војводине и њиховим потомцима, представљају аутентично сведочанство о делу историје Буљкеса (данас Маглић), као и других места у АП Војводини. Архив Војводине поседује документа која се односе на догађаје од њиховог доласка и боравка, све до избијања сукоба са Информбироом, када је највећи број грчких емиграната био принуђен да се поново сели у друге државе првенствено источног блока.

Циљ изложбе и пратећих активности је подсећање и упознавање шире јавности о животу грчке националне мањине у Федеративној Народној Републици Југославији у послератном периоду. Специфичност изложбе је између осталог и у томе што ће посетиоци први пут имати прилику да виде документа која говоре о овим догађајима, али и предмете по чему је прошлост Буљкеса у домаћој и светској историографији позната. Тадашњи становници Маглића, уживали су потпуну аутономију у односу на државу (штампали су сопствени новац, примењивали своје законе и др.). Међутим, остало је врло мало трага о њиховом животу у АП Војводини, те ће ова тематска изложба оживети сећање на овај догађај.

Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Отварање изложбе је у петак, 12. маја 2023. у 12.00 сати

Архив Војводине, Жарка Васиљевића 2А

 

Поред овог догађаја позивамо вас и на:

Промоцију књиге Позоришне и уметничке активности грчких политичких избеглица у Источној Eвропи (1945–1956) аутора др Тасоса Ангелопулоса, предавача у Школи драме Националног театра Грчке, у уторак 16. маја у 12 часова у Архиву Војводине.

Аутор ће за ту прилику допутовати из Солуна, како би посетиоцима представио из свог угла, на основу дуготрајног истраживачког рада, тему о којој говори у књизи. Издавач књиге је Позоришни музеј Војводине. На промоцији књиге говориће и доц. др Далибор Савић са Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Такође, позивамо Вас и на вече под називом Трагом грчких партизана, као део пројекта „Уточиште” у равници. Грци у Војводини 1945–1949. Кроз архивску грађу, које ће се одржати у Маглићу 19. маја 2023. у 17.00 сати у АД ПД „Маглић”.

Трибина и предавање, организовани су уз учешће пројектног тима Архива Војводине, представника Грчког националног савета у Србији и гостију из Грчке и Чешке који су живели у Буљкесу, у послератном периоду.

Scroll to Top