ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКЉУЧУЈУЋИ И КОСОВО И МЕТОХИЈУ У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

ОТВОРЕНА БРАТСКА КУЋА ДОСИТЕЈА ОБРАДОВИЋА

 

На позив Завичајног удружења Далмација из Суботице, директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, боравио је у месту Плавнo у Далмацији поред Книна. Непосредни повод ове посете је свечано отварање Братске куће Доситеја Обрадовића, просветитеља, реформатора и највећег српског књижевника 18. века, који је стигао у Далмацију 1761, ту боравио десет година и радио у „Српској школи” као учитељ. Осим тога, 16. марта 1770, ту је написао посвету за своју знамениту књигу Ижица. Школа је радила уз српску православну цркву која је посвећену Светом великомученику Георгију.

Након 250 година, кућа је обновљена на иницијативу мештана, а уз помоћ Републике Хрватске, Републике Србије и Фонда за културу Аутономне Покрајине Војводине.

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, истакао је на свечаном отварању да је: „Доситеј Обрадовић велики просветитељ европског духа, који ће и даље окупљати људе како на културној мапи Хрватске тако и Србије, у којој је боравио и подучавао, и грађане целе Европе”.

Затим је, посетио и манастир Крку и присуствовао Литургији.

Такође, посетио је и три места сећања: спомен-обележја у којима су страдали Срби у акцији „Олуја”, и то: Вариводе, Плавно и Грубори. У Вариводама постоји спомен-обележје са именима страдалих, док су у Плавну и Грубору постављени само крстови. На овим местима која се налазе у близини Книна, Небојша Кузмановић, одао је пошту страдалима. За ова страдања злочинци још увек нису осуђени.

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, био је гост и амбасаде Републике Србије у Загребу, где га је примио Давор Тркуља, министар саветник и привремени отправник послова амбасаде Републике Србије у Републици Хрватској.

 

Scroll to Top