ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛА „МИРИС ПРОЛЕЋАˮ ЉУБИЦЕ МИЛАШ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛА „МИРИС ПРОЛЕЋА” ЉУБИЦЕ МИЛАШ

Дана 5. априла 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена самостална ликовна изложба акварела под називом „Мирис пролећа” ауторке Љубице Милаш, чланице Удружења ЛИКУМ из Новог Сада.

Госпођа Милаш се бави сликарством дуги низ година у техникама пастел, уље на платну, енкаустиком, а последњих година искључиво акварелом. Љубав према сликању гаји од младости, чему се посебно посветила у свом трећем добу. Похађала је школу акварела у Музеју Војводине код проф. Бранислава Марковића и усавршавала се у Француској похађајући сликарску радионицу акварела код познате јапанске сликарке Кеико Танабе. Своје радове је излагала на више самосталних и колективних изложби у земљи и иностранству, често и у хуманитарне сврхе, и учествовала на бројним сликарским колонијама.

Изложбу је свечано отворила Љубица Амиџић, председница Удружења ликовних уметника ЛИКУМ из Новог Сада, описујући Љубицу Милаш као истраживача у свим ликовним техникама и уметника који ужива у процесу стварања слике, те посматрача са изузетним осећајем за запажање који „…оно што види успешно пренесе бојом, атмосфером и композицијом. Боје су јој светле, топле и кроз њих исказује свој позитиван став према свету, људима и свему што је окружује…ˮ.

Поред сликарства и фотографије којом бележи лепоту тренутка, ауторка се успешно опробала и у књижевном изразу, те су посетиоци имали прилику да чују и стихове ауторке у надахнутом казивању Славице Ергелашев, чланице ЛИКУМ-а.

Присутнима се обратила и Драгана Милаш, ћерка ауторке, објашњавајући  сензибилитет своје мајке за свакодневну лепоту речима Иве Андрића који је сматрао да је уметничко стварање сложен и напоран чин, у основи човекова нагонска потреба за стварањем и за лепотом као одбраном од пролазности живота.

Приликом свечаног отварања госпођа Милаш је уручила и поклон – акварел, који је у име Архива Војводине примила архивист Сања Демировић.

Scroll to Top