ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ТОРОКУШЕ” МАЈЕ СТОЈАНОВИЋ

Дана 18. децембра 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба слика под називом „Торокуше” ауторке Маје Стојановић.
Како сам назив изложбе говори, уметница се бави феноменом сувишних, често непотребних информација којима смо изложени услед дигиталних комуникација, друштвених мрежа, брзог протока слика, речи и звукова. Управо то брбљање, свеприсутно у нашој свакодневици, развија временом код људи способност раздвајања важног од неважног, да би се човек снашао у мору чулних надражаја и информација којима је изложен.
Овај друштвени феномен Маја Стојановић посматра, анализира, преводећи га у ликовни језик близак њеној дугогодишњој сликарској пракси. „…Покушава да га представи путем слике. Разиграним, динамичним формама и јаким бојама она алудира на то непрестано причање, на огромну количину информација које добија и које преводи и обрађује ликовним језиком. Цео тај процес видљив је посматрачу. Управо њему остављена је завршну реч. Он врши селекцију по свом унутрашњем нахођењу, присваја или одбацује одређене делове и тако ставља тачку на цео процес. А онда коначно мало тишине” – лепо описује стваралачки процес уметнице Бранко Јанковић, рецензент изложбе.
Маја Стојановић рођена је у Пироту 1989. године. Дипломирала је на Академији лепих уметности у Београду 2012. и завршила мастерске студије на истом факултету. Бави се педагошким радом из области ликовних уметности. Учествовала је на више групних изложби у земљи и иностранству. Ово је њена трећа самостална изложба. Све слике рађене су техником акрила на платну.
О изложби је говорила кустос Ирма Микеш, а присутнима се обратила и сама ауторка.
Носилац пројекта, који је финансијски подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, јесте Удружење „Афра”. Медијски спонзор догађаја је Удружење „Медија Портал”.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top