ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ВОЛИМ ЦРТАНЕ ФИЛМОВЕ" ДАВОРА ГОПЦА

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ВОЛИМ ЦРТАНЕ ФИЛМОВЕ” ДАВОРА ГОПЦА

Дана 20. октобра 2022. године у галеријском простору Архива Војводине свечано је отворена изложба слика „Волим цртане филмове” аутора Давора Гопца, познатог широј публици као фронтмен легендарног рок бенда Психомодо Поп.

Пројекат је подржан од стране Градске управе за културу Града Новог Сада, а реализован у сарадњи Студија за извођачку уметност и музичку едукацију „Мumin Music” из Новог Сада и Архива Војводине.

Давор Гобац, познати  рок музичар, рођен је у Карловцу 1964. године. Поред вишедеценијске музичке каријере, бави се успешно већ дуги низ година и сликањем. Прву велику самосталну изложбу одржао је 1998. године у Кловићевим дворима у Загребу. До сада је свој рад представио на тридесетак изложби у Хрватској и региону, које су биле веома посећене. Гобац, кога познајемо као врхунског музичара, новосадска публика је први пут имала прилику да упозна и као сликара који сјајним цртежом, неоптерећен академским начином изражавања, доноси овом изложбом свој маштовити ликовни концепт. Двадесет и један акрил на платну и радови у комбинованој техници, инспирисани су уметниковом маштом, која се делом темељи на урбаној поп-култури, посебно стрипу. Гледајући Гопчев рад препознајемо наивност и заиграност, весеље ликова смештених у простору ауторовог света препознатљиве симболике. Гопчеве ликовне ескападе на забаван начин рециклирају високо урбанизоване и отуђене зоне одрастања, формирајући заигране и неспутане, неретко хумористичне и бунтовне, крајолике пуне живота. Тако се, под слојевима тек површински расветљених и међусобно блиских утицаја, крију неконвенционална и неглумљена, детиње једноставна, сликарска начела.

Изложбу је свечано отворио др Небојша Кузмановић у присуству бројних Даворових колега и пријатеља, као и госпође Јелене Мумин. Посетиоцима се спонтано обратио и Зоран Булатовић Бале, новосадски музичар, који нас је недавно такође обрадовао својом свестраношћу, опробавши се у ликовној уметности.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top