OТВОРЕНА ЈЕСЕЊА ИЗЛОЖБА УПИДИВ-а

OТВОРЕНА ЈЕСЕЊА ИЗЛОЖБА УПИДИВ-а

Дана 29. новембра 2022. године у галеријском простору Архива Војводине свечано је отворена Јесења изложба Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ), која је изазвала велико интересовање новосадске публике. Реализацију изложбе финансијски је подржала Градска управа за културу Града Новог Сада.

УПИДИВ је репрезентативно удружење које окупља искључиво професионалне уметнике из области примењених уметности и дизајна. Основано је 1964. године и данас броји око 500 чланова, чиме уједно представља најбројније уметничко удружење у Војводини.
Удружење има за циљеве унапређење и развој професионалног ликовног стваралаштва из области примењених уметности и дизајна, сарадњу са сродним организацијама у земљи и иностранству, унапређење професионалног, друштвеног и материјалног положаја стваралаца и струке, као и организовање ауторских, тематских, ретроспективних, јубиларних и других изложби и манифестација у области примењене уметности и дизајна.

Речима добродошлице присутнима се обратила Сања Демировић, архивист, која је у име др Небојше Кузмановића, директора Архива Војводине, примила захвалницу Удружења поводом вишегодишње успешне сарадње.

Бројним колегама и придошлим Новосађанима обратио се потом кратко графички дизајнер Ненад Лазић, председник Управног одбора УПИДИВ-а, који је након доделе награда уметницима од стране професора Николе Бербакова, председника Жирија за награде на Јесењој изложби, прогласио изложбу отвореном.

Визуелно изузетно упечатљива поставка изложених радова оваплотила је речи из уводника каталога др Здравка Рајчетића, теоретичара медија и уметности:

„…Зато се све више чују гласови уметника да се области примењене уметности и дизајна обједине под јединственим називом – визуелна уметност. Осим што се овим појмом бришу терминолошке границе, бришу се и границе унутар људске креативности и окрепљује се, што је важније, индивидуализам као антитеза општераспрострањеном колективизму и глобализму. Све ово води ка идеји о рађању новог правца у образовању уметника и дизајнера и њиховом будућем раду”.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 23. децембра 2022. године.

Фото: Жељко Савић

Scroll to Top