ОТВОРЕНА КОЛЕКТИВНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „НАШ ГРАД” УДРУЖЕЊА ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА НОВОГ САДА

ОТВОРЕНА КОЛЕКТИВНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „НАШ ГРАД” УДРУЖЕЊА ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА НОВОГ САДА

Дана 26. септембра 2022. године у Архиву Војводине, пред бројном публиком, свечано је отворена изложба слика „Наш град” коју је организовало Удружење ликовних стваралаца Новог Сада поводом обележавања јубилеја 45 година постојања. Присутним посетиоцима обратио се проф. емеритус др Првослав Јанковић, изразивши посебно задовољство што се изложба, именована од стране организатора као „Наш Град”, поред годишњег временског појављивања, дешава и у време ширих градских прилика, које се тичу Новог Сада, као европске престонице културе.

На јесењој колективној изложби представљено је 20 сликара са 38 радова, у различитим врстама и техникама свог ликовног аматерско-уметничког стваралаштва, показавши, у односу на претходну пролећну изложбу, да је ова година за УЛС-НС, била веома плодна.

Што се тиче овогодишњег ликовног стваралаштва чланова овог Удружења, чији се радови овде приказују, очигледно је да су аутори највише били инспирисани Новим Садом као европском престоницом културе, па је управо то био основни мотив да се наш град прикаже или представи у различитим аспектима виђења или уметничког доживљавања његове лепоте. Према вишегодишњој пракси, већина ликовних стваралаца овог Удружења, највише је користила сликарске технике под називом уље на платну, акрил на платну, или неке комбиноване технике. У неким случајевима се појављује чак и сликање на свили, што се и у естетској литератури описује као доста сложена техника. У неким ређим случајевима, осим сликарских техника, може се приметити да су се неки ствараоци користили и неком од техника цртања, као што су: креда, оловка, туш-мастило и друге.

Организатори ове изложбе су осмислили и то да првог дана када се изложба отвара, поред сваке слике буде присутан и њен стваралац, како би му се ми као посетиоци могли обратити и о његовом ликовном делу разговарати.

Публици се потом кратко обратила председница Удружења, Мирјана Панић, која је захвалила свима онима који из управе Града Новог Сада годинама дају подршку у сврху постојања и рада Удружења ликовних стваралаца Новог Сада, а посебно Архиву Војводине, у чијем галеријском простору је изложба постављена. Том приликом свечано је уручила поклон – један рад са изложбе, који је у име директора др Небојше Кузмановића и целог колектива Архива Војводине, примила архивист Сања Демировић.

Догађај је музички употпунио наступ популарног новосадског хора „Шмизле”, под диригентском палицом Марка Асурџића, уз пратњу на хармоници Милке Обрић.

За добру атмосферу током вечери побринуо се, својим музичким аранжманима, почасни члан УЛС-НС Мирослав Бођанац, познатији под уметничким надимком Џо.

Модератор програма била је архивист Сања Демировић.

Изложба се може погледати до 30. септембра 2022. године.

Scroll to Top